Mogherini: Diskriminacija, mržnja i netolerancija sve prisutnije i u EU-u

Mogherini se oglasila povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasne diskriminacije (EPA)

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini izjavila je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasne diskriminacije, da su pojave diskriminacije, mržnje i netolerancije, koje izazivaju sukobe u mnogim zemljama diljem svijeta, prisiljavaju ljude na bijeg i stvaraju nepodnošljivu ljudsku patnju, sve prisutnije i u EU-u.

“Sva se ljudska bića rađaju slobodna, s jednakim dostojanstvom i pravima, bez obzira na podrijetlo, etničku pripadnost ili vjeroispovijest. Europska unija ponovno naglašava snažnu predanost vrijednostima jedinstva i suživota te borbi protiv rasizma, diskriminacije, ksenofobije i isključivanja u svim njihovim oblicima, unutar naših granica i izvan njih”, navela je Mogherini, prenosi FENA.

Prema njezinim riječima, društvo u kojemu se ne mogu svima zajamčiti ljudska prava krhkije je, neotpornije i sklonije sukobima.

Podsjetila je i kako EU promiče univerzalnu ratifikaciju i punu primjenu Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije, koja je univerzalni temelj rada na sprječavanju i iskorjenjivanju rasizma i diskriminacije.

Borba samo na području kulture

Navela je i kako u okviru EU-a djeluje posebna skupina za suzbijanje rasizma, ksenofobije i drugih oblika netolerancije, koja je sastavila vodeća načela za obuku o zločinima iz mržnje za tijela za izvršavanje zakonodavstva i tijela kaznenog progona te za pristup pravdi, zaštiti i podršci za žrtve zločina iz mržnje. Ta je skupina, dodaje, pridonijela daljnjem razvoju smjernica za tijela kaznenog progona o evidenciji zločina iz mržnje koje se trenutačno testiraju u nekoliko država članica. Međutim, riječ je ponajprije o borbi u području kulture.

“Podrška partnerskim zemljama i civilnom društvu u sprječavanju i suzbijanju rasizma i netolerancije vodeće je načelo i za vanjsko djelovanje EU-a. Unija financijskim sredstvima pomaže civilnom društvu diljem svijeta u borbi protiv rasne diskriminacije, ksenofobije i netolerancije”, konstatirala je Mogherini.

Najavila je i kako EU blisko surađuje u iskorjenjivanju rasne diskriminacije sa svim partnerskim zemljama, regionalnim i međunarodnim organizacijama, nacionalnim institucijama za ljudska prava, civilnim društvom i borcima za ljudska prava.

“EU će nastaviti s radom dok diskriminacija, mržnja i nasilje potpuno ne nestanu”, rekla je Mogherini.

Izvor: Agencije