Mogherini: EU će primiti zemlje Balkana nakon Brexita

'Evropski put i dalje je dug i naporan i ne uvijek pravolinijski', rekla je Mogherini (AP)

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini izjavila je u intervjuu za Stampu da je sigurna da nakon odlaska Velike Britanije iz Unije njena budućnost neće ostati na 27 članova zato što će imati nove zemlje članice.

“Mislim na zemlje Balkana, s kojima pregovaramo o ulasku u EU. Mnogi o tom procesu govore kao o procesu ‘proširenja’. Ja više volim pričati o ponovnom ujedinjenju Evrope”, rekla je ona za torinski dnevnik Stampa u New Yorku, odgovarajući na pitanje hoće li Brexit oslabiti Uniju.

Liječenje ratnih rana

Upitana o tome koliko su odmakli pregovori sa balkanskim zemljama u procesu njihovog ulaska u Uniju, Mogherini je navela da se, “zahvaljujući odnosu svake pojedinačne zemlje s EU-om, uspjelo u tome da se uveliko izliječe ratne rane koje su nastale prije samo 20 godina”.

“Put je i dalje dug i naporan i ne uvijek pravolinijski. Ali, uvjerena sam da će on biti nastavljen zahvaljujući i činjenici da svaka od ovih zemalja ima zajedničku perspektivu u Uniji”, istakla je ona.

Izvor: Agencije