Mogherini: EU – supersila nezaobilazna za mir

Postoje i bit će rastućih zahtjeva za principijelnim davateljom sigurnosti, za supersilom koja vjeruje u multilateralizam i saradnju, tvrdi Mogherini (Arhiva)

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini izjavila je da EU postaje “supersila”  nezaobilazna za svjetski mir.

“U mjesecima i godinama koje su pred nama, zapravo mogu reći u satima u kojima živimo, postoje i bit će sve više zahtjeva iz Evrope od naših susjeda i od naših partnera širom svijeta. Postoje i bit će rastućih zahtjeva za principijelnim davateljom sigurnosti, za supersilom koja vjeruje u multilateralizam i saradnju“, kazala je ona u obraćanju Evropskoj agenciji za odbranu.

Pobjeda Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD-u šokirala je Evropu uplašenu da će njegov predizborni moto “Amerika prije svega” ugroziti veze Washingtona i s NATO-om i s Evropskom unijom koje su dominirale zapadnim političkim poretkom od Drugog svjetskog rata.

Stvaranje evropske vojske

EU je već započela s planovima na stvaranju evropske vojske u jeku još jednog geopolitičkog šoka – odlaska ključnog vojnog saveznika Velike Britanije iz bloka nakon glasanja o Brexitu, prenosi Fena.

Neke članice EU kao što su Njemačka i Francuska smatraju Brexit prilikom da insistiraju na vojnoj saradnji koju je London dugo blokirao, a analitičari tvrde da bi se moglo desiti isto kada bi Trump okrenuo leđa Evropi.

“To je do nas. U promjeni političkog pejzaža, Evropa će postajati sve nezaobilaznija sila. Ovo je vrijeme za koje vjerujem da ćemo preuzeti našu odgovornost i odgovoriti na taj poziv (za sigurnošću)“, kazala je.

Zaključila je da “mi to možemo učiniti samo kao istinska unija“, prenosi AFP.

Izvor: Agencije