Mogherini: EU traži rješenje za sporazum s Iranom

Zadužili smo stručnjake da zaštite evropske poslove u Iranu, kaže Federica Mogherini (EPA)

Europska unija ne može osigurati pravna i gospodarska jamstva Iranu, ali ozbiljna je u nastojanju da pronađe način da se nastavi dotok investicija i izaći će s mjerama u narednih nekoliko tjedana, rekla je šefica diplomacije Unije Federica Mogherini.

Nakon sastanka ministara vanjskih poslova Irana, Velike Britanije, Francuske i Njemačke, visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove potvrdila je da je skupina zadužila stručnjake kako bi zaštitili europske poslove u Iranu.

Skupina će se sastati u Beču sljedeći tjedan na razini zamjenika ministara vanjskih poslova, prenosi Reuters.

“Radimo na pronalaženju praktičnih rješenja. Govorimo o rješenjima da se dogovor održi na životu”, rekla je Mogherini, dodajući kako će mjere nastojati dopustiti Iranu da izvozi naftu, a europskim bankama da rade.

Zarif: Dobar početak

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammed Javad Zarif je nakon razgovora ocijenio da su Iran i europske sile napravile dobar početak u razgovorima o tome kako spasiti nuklearni sporazum iz 2015. godine nakon što su iz njega istupile Sjedinjene Američke Države, ali da mnogo ovisi o tome što će se dogoditi narednih nekoliko tjedana.

“Na pravom smo putu. Mnogo će ovisiti o tome što možemo učiniti narednih nekoliko tjedana”, rekao je Zarif.

Unatoč osobnim sumnjama mnogih europskih diplomata, njihove vlade govore da će se držati sporazuma iz 2015. godine, koji je ukinuo većinu sankcija Teheranu u zamjenu za okončanje njegovih nuklearnih ambicija. 

Europski diplomati su priznali da podrška Unije, koliko god iskrena, riskira izgledati “šuplja” nakon što je američki predsjednik Donald Trump prošlog tjedna ponovno uveo niz sankcija Iranu koje će pogoditi europske tvrtke koje tamo posluju, konstatira Reuters.

Šta može Unija?

Europska unija, koja je s Njemačkom, Francuskom, Velikom Britanijom, Rusijom, Kinom i SAD-om potpisala sporazum, ima na raspolaganju neke korake kojima bi mogla zaštiti europske poslove u Iranu.

Oni uključuju uzvratne sankcije, dopuštenje Europskoj investicijskoj banci da ulaže izravno u Iran i koordinaciju kreditnih linija europskih vlada u eurima.

No doseg financijskog sustava SAD-a, dominacija dolara i poslovanje europskih tvrtki u SAD-u slabe bilo kakve možebitne mjere Unije. 

Izvor: Agencije