Mogherini: Evropski ministri će se vratiti na pitanje BiH

Andrej Plenković
Današnja Hrvatska ne može se uspoređivati s NDH-om, tvrdi Andrej Plenković (EPA)

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini pozvala je u ponedjeljak na što brže formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini, najavivši da će se ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a ponovno u prosincu razgovarati o toj zemlji.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a raspravljali su na zahtjev Hrvatske o stanju u Bosni i Hercegovini nakon općih izbora održanih 7. listopada.

Sastankom je predsjedavala visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku.

‘Podređen položaj bh. Hrvata’

“Tri su glavne poruke koju su ministri poslali Bosni i Hercegovini – da se vlast formira što je prije moguće; da se 100 posto fokusira na reformsku agendu, koju građani Bosne i Hercegovine, pogotovo mladi, očekuju, a što je povezano s europskom perspektivom zemlje; treba se fokusirati na reformu Izbornog zakona i na zabrinutost koja iz toga proizlazi”, rekla je Mogherini na konferenciji za novinare nakon sastanka, kako prenosi Hina.

“Postoji dogovor među svim ministrima da moramo održati vrlo intenzivan rad sa svim političkim liderima u Bosni i Hercegovini te da ćemo se vratiti na pitanje Bosne i Hercegovine na sastanku Vijeća za vanjske poslove u prosincu”, kazala je Mogherini.

Hrvatski premijer Andrej Plenković prošlog je tjedna najavio u Hrvatskom saboru da će se u ponedjeljak na Vijeću EU-a za vanjske poslove detaljno analizirati opći izbori održani u Bosni i Hercegovini u listopadu, kako bi se pokušao riješiti problem “marginalizacije” bosanskohercegovačkih Hrvata i njihova stavljanja u “podređeni položaj”.

On je tada predstavio izvješće o zadnja četiri sastanka Europskog vijeća – dva formalna, koji su održani krajem lipnja i sredinom listopada, te dva neformalna, jedan u Sofiji u svibnju i jedan u Salzburgu sredinom rujna.

‘Bošnjaci ponovo preglasali Hrvate’

Plenković je izrazio zadovoljstvo načinom na koji su primljena njegova stajališta o Bosni i Hercegovini i položaju hrvatskog naroda koja je iznio na summitu EU-a u Bruxellesu u listopadu.

On je, u okviru rasprave o vanjskim odnosima, govorio o Bosni i Hercegovini nakon općih izbora u toj zemlji, na kojima su “većinski Bošnjaci ponovno preglasali malobrojnije Hrvate i izabrali hrvatskog člana u tročlanom Predsjedništvu zemlje”.

“Mi smatramo da takva situacija, koja je upućivala na nepravednost, koja je upućivala na činjenicu da se hrvatski narod u Bosni i Hercegovini na taj način marginalizira, da ga se stavlja u podređeni, položaj nije dobra”, izjavio je premijer podnoseći izvješće u Saboru.

Izvor: Agencije