Mogherini: Hitno riješiti korejsku krizu mirnim putem

Pjongjang je zaprijetio raketnim napadom na Guam, američku teritoriju na Pacifiku (EPA)

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini pozvala je na hitno rješavanje krize na Korejskom poluotoku mirnim, a nikako vojnim putem.

“Postoji hitna potreba za deeskalacijom napetosti na Korejskom poluotoku. To je prioritet Evropske unije i međunarodne zajednice. Zato pozivam Demokratsku narodnu Republiku Koreju (DPRK) da se uzdrži od dodatnih provokativnih akcija koje samo mogu stvoriti regionalne i globalne napetosti”, navodi se u izjavi Mogherini povodom porasta tenzija između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Tanjug.

U, kako je dodala, tako kritičnom trenutku EU podržava diplomatsku saradnju sa partnerima u cilju deeskalacije situacije i postizanja potpune denuklearizacije Korejskog poluotoka putem miroljubivih, nevojnih sredstava, prenosi AFP.

Put do trajnog mira

“To je jedini put koji vodi do trajnog mira”, izjavila je ona i dodala da je Evropska unija spremna da podrži proces u cilju stvaranja kredibilnog i smislenog dijaloga s DPRK i međunarodnom zajednicom, uz vodstvo Republike Koreje.

Retorika na relaciji SAD-Sjeverna Koreja je ovih dana zaoštrena, pri čemu je američki predsjednik Donald Trump upozorio da je SAD spreman na vojnu akciju “ako Sjeverna Koreja postupi nerazumno”, a Pjongjang zaprijetio raketnim napadom na Guam, američku teritoriju na Pacifiku.

Izvor: Agencije