Mogherini i Rodriguez za šire ekonomske veze EU-a i Kube

Dvoje zvaničnika sastalo se nekoliko puta u protekle četiri godine (EPA)

Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini sastala se s kubanskim ministrom vanjskih poslova Brunom Rodriguezom, rekavši da je historijski sporazum potvrđen u novembru otvorio vrata za šire ekonomske veze otoka pod komunističkom vlašću i 28-članog bloka.

Rodriguez i Mogherini nazvali su Sporazum o prelaznom političkom dijalogu i saradnji novim poglavljem u odnosima dvije strane.

“Sporazum pruža novi potencijal na polju saradnje, trgovine, ulaganja, a i političkog dijaloga”, izjavila je Mogherini u kratkom govoru prije početka sastanka.

Dvoje zvaničnika sastalo se nekoliko puta u protekle četiri godine.

Unija ukinula sve sankcije

“Ovo je primjer dobre volje i uzajamnog poštovanja, koje vodi do razumijevanja i obostrano korisnog napretka na svim poljima uprkos našim razlikama”, izjavio je Rodriguez.

Dok je ponovno približavanje SAD-a i Kube inicirano u periodu 2015/2016, Unija je ukinula sve sankcije i dogovorila sporazum, prvi između Kube i EU-a.

“Želim izraziti zahvalnost za veoma konstruktivan dijalog koji smo uspjeli uspostaviti, zasnovan na obostranom poštovanju, ljudskim pravima”, kazala je Mogherini.

Članice EU-a pojavile su se kao najbitniji ulagači na Kubi, predvođene Španijom, Francuskom i Italijom, a blok je, također, drugi najveći trgovinski partner Kube.

Na članice Unije otpada 30-ak posto turista koji posjete tu otočnu zemlju, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije