Mogherini: Jaka podrška evropskoj perspektivi regije

Mogherini (u sredini) kazala kako brzina ulaska u Uniju zavisi od brzine kojom zemlje kandidati sprovode reforme (EPA)

Šefica diplomatije EU-a Federica Mogherini izjavila je danas da Srbija ostvaruje ”ekstremno dobar” napredak na putu ka EU-u, dok je premijerka Srbije Ana Brnabić kazala da ta zemlja očekuje da se u decembru otvore tri ili četiri poglavlja.

”To je naš zajednički strateški cilj i interes”, poručila je Mogherini po završetku sjednice Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Srbije.

Šefica EU diplomatije je, na zajedničkoj konfereniciji sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i komesarom Johannesom Hahnom, ocijenila da su odnosi Srbije i EU ”jaki i intenzivni”.

Mogherini je navela da sama činjenica da je EU od 2000. godine do danas investirao devet milijardi eura za podršku reformama i razvoju Srbije, govori o tome koliko je ”duboko, jako i važno partnerstvo EU-a i Srbije”, prenosi Tanjug.

Vučić: S Kosovom će biti kako Brisel kaže

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je zadovoljan sastancima u Briselu o eurointegracijama i dijalogu s Kosovom.  

Međutim, Srbiji u pregovorima s Evropskom unijom predstoji, kako kaže, veliki problem.

Prema njegovim riječima, Srbija neće moći postati članicom bez drastičnih promjena prema Kosovu. To znači da će se stanje morati normalizirati onako kako Brisel kaže, kako god se to tumačilo,  zaključuje Vučić.

“Oni neće dozvoliti da postanemo članica Evropske unije bez pravnog obavezujućeg dokumenta, dakle, ne mogu da vam govorim, nije to pitanje priznanja nezavisnosti, niko to još ne govori na takav način, govore između redova, ali ne na taj način nama, ali ovo je ono što ja već sad mogu da vam kažem”, rekao je Vučić.
 

”Naša čvrsta i zajednička namjera jeste da ovo partnerstvo još više razvijamo i napravimo nepovratan napredak na put Srbije ka EU-u, kao i cijele regije”, poručila je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost.

Ona je ocijenila da u ovom trenutku evropska perspektiva Srbije i regije ima ”jaču nego ikada” podršku u EU-u.

”Predsednik [Jean-Claude] Juncker je jasno u svom govoru o Stanju Unije poručio da su vrata EU-a otvorena za dalja pristupanja čim zemlje ispune kariterij i da se na tome radi. Ja sam oduvijek vjerovala da će budućnost EU-a biti sa više od 27 država članica”, poručila je Mogherini.

Ona je dodala da brzina ulaska u Uniju zavisi od brzine kojom zemlje kandidati sprovode reforme koje su, kaže Mogerini, prvenstveno u cilju u transformacije društva u regiji.

‘Srbija usredsređena na evropski put’

Premijerka Brnabić je kazala da je Srbija spremna za otvaranje pet poglavlja, ali da očekuje da se u decembru otvore tri ili četiri poglavlja.

“Pokušavamo da se ne vezujemo za brojeve, već da ostanemo fokusirani na primenu reformi i na to kuda idemo kao društvo”, poručila je Brnabić iz Brisela.

Ona je nakon sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između EU-a i Srbije naglasila je da je Srbija u potpunosti usresređena na svoj evropski put i ponovila da su EU i eurointegracije “najveći strateški cilj Republike Srbije”.

Brnabić je rekla i da je Srbija partner EU-a i kada su eurointegracije cijele regije u pitanju i ocijenila i da se cijela regija nalazi u “pozitivnom trenutku” eurointegracionih procesa.

“Mislim da imamo momentum i da ovaj momentum treba svi zajedno u partnerstvu da iskoristimo u narednih 6 do 7 meseci, da treba da damo jasnu poruku da je EU u intresu svih nas, da je strateški prioritet svih nas, ali da EU za sve nas nema bez jake regionalne saradnje, regionalnog povezivanja, regionalne stabilnosti i regionalnog političkog dijaloga. To je podržano od EU, ali pokazuje i ozbiljnost svih nas kao pojedinačnih zemalja regiona”, poručila je Brnabić.

Ona je dodala da je Srbija duboko i iskreno posvećena dijalogu sa Prištinom i pozvala sve učesnike u društvenopolitičkom životu Srbije da uzmu učešće u unutrašnjem dijalogu koji se u Srbiji vodi o Kosovu.

Izvor: Agencije