Mogherini najavila posjetu Ankari

Neformalni sastanak ministara vanjskih poslova Evropske unije završen je u Bratislavi.

Šefovi diplomatija 28 članica Unije sastali su se, prvi put poslije pokušaja vojnog udara u Turskoj, s ministrom za evropske poslove te zemlje, Omerom Celikom i ponovili da Turska mora ispuniti uslove kako bi dobila viznu liberalizaciju i nastavila pristupne pregovore.

Turski ministar ocijenio je da su razgovori za rezultat dobili “snažan konsenzus” o potrebnoj bližoj saradnji. Dodao je i da bez vizne liberalizacije Turska neće dalje primati izbjeglice koje Evropska unija vraća.  

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini izrazila je punu solidarnost s turskim narodom i institucijama nakon pokušaja vojnog udara.

Najavila je da će zajedno s evropskim komesarom za proširenje Johannesom Hahnom u petak posjetiti Ankaru i započeti dijalog na visokom političkom nivou.   

Posvećenost dijalogu

 „Glavne poruke koje smo podijelili sa našim turskim prijateljem su, prije svega, ponovna posvećenost dijalogu, kako bismo manje govorili jedni o drugima, a više jedni sa drugima. Potrebno je da se međusobno slušamo i razumijemo emocije prisutne u turskom javnom mnijenju, ali i u evropskoj javnosti o onome što se događalo proteklih nedjelja, o pokušaju vojnog udara, reakcijama koje su uslijedile, uz puno poštovanje i otvoren i konstruktivan pristup. To je upravo proces koji smo jutros započeli u vrlo pozitivnoj atmosferi”, reka je Mogherini.

“Dogovorili smo se da svi naši postojeći dogovori ostaju na snazi i da će biti provedeni u djelo. To se odnosi na dogovor o viznoj liberalizaciji, trgovinskoj uniji i regulisanju kretanja izbjeglica“, dodala je.

“Turska je važan partner i moramo razjasniti šta želimo od Turske. Nadam se da ćemo nakon sutrašnjeg sastanka imati normalniju atmosferu”, rekao je slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak uoči sastanka, istakavši da je ključno pitanje za Tursku i dalje antiteroristički zakon.

Naglasio je da lično nije za prekid pregovora između EU-a i Turske, na šta su pozivali neki evropski političari.

Povodom poštovanja dogovora iz Minska o zaustavljanju sukoba u Ukrajini, Lajčak je ocijenio da u posljednjih godinu dana nije bilo većeg napretka.

Belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders je izjavio da nastavi li Turska raditi na uvođenju smrtne kazne, to će biti kraj njenog približavanja Evropskoj uniji,.

Prekid vatre u Ukrajini

Što se tiče stanja u Ukrajini, Mogherini je pozdravila prekid vatre u istočnom dijelu te zemlje.

“Trenutno vidimo da u istočnoj Ukrajini traje prekid vatre. Nadamo se da to može predstavljati dobar temelj, ne samo prije početka nove školske godine već i za nastavak takvog stanja”, rekla je Mogherini.

Sporazum iz Minska inicijalno je dogovoren između Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske u rujnu 2014. kako bi se zaustavile borbe na istoku Ukrajine.

Dok se prošle godine, podsjetila je, govorilo najviše o izbjegličkoj krizi, ove godine ključne teme su borba protiv terorizma i radikalizacije.

Izvor: Al Jazeera i agencije