Mogherini: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine 24. januara

Napredak u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije ostaje od najvećeg značaja za obje strane, poručila je Mogherini (EPA)

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini pozvala je večeras predstavnike Beograda i Prištine na sastanak na visokom nivou 24. januara u Briselu u okviru dijaloga uz posredovanje EU-a.

“Razvoj događaja posljednjih nekoliko dana istakao je potrebu za povećanom posvećenošću i angažiranjem dvije strane kroz dijalog”, navodi se u saopćenju na internetskoj stranici Evropske službe za vanjske poslove.

Napredak u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije ostaje od najvećeg značaja za obje strane, za Evropsku uniju i Zapadni Balkan u cjelini, ističe se u saopćenju visoke predstavnice, prenosi Tanjug.

Mogherini je poručila tokom jučer održanog razgovora sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Davosu da je mir najvažnije dostignuće.

Apelirala je na smirivanje situacije i tenzija između Beograda i Prištine i nastavak dijaloga.

Prenoseći poruke Mogherini, Vučić je rekao da je sa šeficom evropske diplomatije razgovarao i o situaciju u regiji, odnosima između Beograda i Prištine, ali i o drugim temama.

“Ne bi bilo fer da govorim o svemu što je Mogherini govorila, ali mogu da kažem da je apelovala na smirivanje situacije i tenzija, rekla da je mir najvažnije dostignuće i apelovala na nastavak dijaloga”, rekao je Vučić.

Spremnost na dijalog

Mogherini je komentirala slučaj voza, koji je u subotu krenuo iz Beograda za Mitrovicu i zaustavljen je u Raški nakon što su kosovske vlasti zabranile ulazak kompozicije na teritoriju Kosova.

Unutrašnjost voza oblijepljena je ikonama iz manastira na teritoriji Kosova, a na vanjskoj strani voza na 21 svjetskom jeziku je ispisano “Kosovo je Srbija”.

Vučić je kazao kako je poručio Mogherini da kao predsjednik vlade ne podnosi zamjenu teza u kojoj “ceo svet priča o vozu, a voz niko od Albanaca nije ni video”, ali su zato Srbi na sjeveru Kosova vidjeli “17 oklopnih vozila i duge cevi”.

“Rekao sam da Srbija ima samo jedan uslov, a to je da niko više ne pokuša da dugim cevima i oklopnim vozilima rešava probleme i da smo uvek spremni za svaku vrstu razgovora, smirivanje tenzija, jer nama ponajmanje odgovara bilo kakav problem, jer smo na dobrom ekonomskom putu”, naveo je Vučić.

On je dodao da Srbija želi mir gotovo po svaku cijenu, da nema problem da razgovara, ali da je lično izgubio povjerenje u mnoge ljude jer, kako kaže, postoje stvari koje se ne rade.

Kosovska ministrica za dijalog s Beogradom Edita Tahiri je izjavila da je Priština posvećena dijalogu, ali da treba smiriti tenzije.

“Poslije najnovijih tenzija koje je stvorila Srbija ne želim da pričam o dijalogu. Hajde da prvo prevaziđemo aktuelne tenzije, a onda da pričamo o tome”, rekla je ona za portal Lajmi.net.

Na pitanje da li će Priština uvjetovati Beograd tokom dijaloga, Tahiri je rekla da će samo ponoviti riječi premijera Ise Mustafe sa sjednice vlade, a to je da “Kosovo ostaje posvećeno dijalogu”, javlja Gazeta ekspres.

Izvor: Agencije