Mogherini: Ne postoji alternativa sporazumu s Iranom

Pompeo nije rekao kako nas američka odluka stavlja u bolju poziciju da utičemo na Iran u domenu sporazuma, kaže Mogherini (EPA)

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini rekla je da “ne postoji alternativno rješenje” za nuklearni sporazum s Iranom.

Ona je izjavom odgovorila na govor državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Mikea Pompea koji je iznio drakonske uvjete za “novi sporazum” sa Teheranom, prenosi Beta.

“Govor sekretara Pompea nije otkrio ništa o tome kako je povlačenje iz nuklearnog sporazuma doprinijelo ili kako će doprinijeti sigurnosti regije od nuklearne proliferacije ili kako nas stavlja u bolju poziciju da utičemo na Iran u domenu sporazuma”, navodi se u izjavi Mogherini.

Ona je rekla da “ne postoji alternativno rješenje za sporazum”.

Iranske reakcije

Iranski predsjednik Hassan Rouhani zapitao je ranije Sjedinjene Američke Države ko su one da odlučuju o Iranu i svijetu, reagirajući na prijetnje najsnažnijim sankcijama u historiji koje je nekoliko sati ranije najavio američki državni sekretar Mike Pompeo.

“Sve zemlje svijeta žele nezavisnost u vlastitim odlukama i Amerikanci mogu putem pritiska na nekim mjestima nametati svoj dnevni red, no logika ne prihvata da oni odlučuju za svijet”, rekao je Rouhani, prenijela je agencija DPA.

Pompeo je u ponedjeljak zaprijetio da će Iranu uvesti “najsnažnije sankcije u historiji” ako vodstvo te zemlje ne promjeni smjer svoje vanjske i unutrašnje politike.

Nakon što su se ranije ovog mjeseca Sjedinjene Američke Države povukle iz međunarodnog sporazuma s Iranom, Pompeo je nabrojao 12 zahtjeva za Iran i rekao da će tu zemlju osloboditi sankcija tek kada Washington vidi opipljiv zaokret u iranskoj politici.

Izvor: Agencije