Mogherini očekuje da Kosovo ukine dodatne carine

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ranije je rekao da se Evropa neće moći braniti "bez prave evropske vojske" (EPA)

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini izjavila je u srijedu kako očekuje da će vlasti Kosova ukinuti dodatne carine od 10 posto na robu iz centralne Srbije.

Ona je to rekla na konferenciji za novinare u Briselu, održanoj poslije sastanka o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Albanije i Evropske unije, objavljeno je na stranici EU-a.

Kazala je kako očekuje da će doći do nastavka dijaloga Srbije i Kosova.

‘Mudar stav Tirane’

Novinari su upitali albanskog ministra vanjskih poslova Ditmira Bushati kakav je stav Tirane i da li će prihvatiti mogući dogovor između Srbije i Kksova u vezi s takozvanim razgraničenjem – mijenjanjem granica ili čak prebacivanjem stanovništva, ali je on odbio odgovoriti na to pitanje.

Mogherini je kazala da lično cijeni mudar stav Tirane da se ne izjašnjava o tome da li će i kakav sadržaj imati mogući sporazum prije nego što se o tome bilo šta konkretnije ne sazna.

Vlada Kosova je 6. novembra usvojila odluku o povećanju carina na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine za 10 posto.

Beograd se povukao iz dijaloga

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio je da će dijalog s političkim predstavnicima Kosova, koji se, uz posredovanje EU-a, vodi u Briselu, biti nastavljen kada “Priština prestane kršiti sporazum CEFTA”.

Beograd se prošle sedmice povukao iz dijaloga s Prištinom, a Srpska lista istupila je iz vladajuće koalicije na Kosovu i svojih 10 mandata ponudila opoziciji za rušenje Vlade Ramusha Haradinaja.

Uprkos raznim pritiscima, zvaničnici Kosova kažu da odluka do daljnjeg ostaje na snazi.

Izvor: Agencije