Mogherini predlaže slanje vojnika u Libiju

Vojnici EU-a bili bi angažirani i na zaštiti aerodroma i infrastrukture (EPA)

Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini želi da Evropska unija razmotri slanje vojnika u Libiju kao podršku vladi nacionalnog jedinstva, ali njen plan naišao je na skepticizam vlada država članica, zabrinutih zbog rizika.

Ministri vanjskih poslova EU-a koji se u ponedjeljak sastaju u Briselu razgovarat će o tome da li ovlastiti Mogherini da napravi prijedlog o misiji EU-a u Libiji u slučaju uspjeha pregovora za rješenje političke krize u toj zemlji, koji se vode pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda.

Mogherini je iznijela ideju o slanju tima u Libiju koji bi nadgledao provođenje prekida vatre i bio angažiran na zaštiti aerodroma i infrastrukture, ukoliko razgovori koje vodi izaslanik UN Barnardino Leon budu uspješni.

Nova misija EU zahtijevala bi poziv Libije kao i mandat Vijeća sigurnosti UN-a, navodi Tanjug agenciju Reuters.

Diplomate oprezne

Diplomate nekoliko država članica izrazile su oprez u vezi s prebrzim donošenjem odluke.

“Želimo prvo vidjeti sporazum… prije nego što se politički obavežemo na planiranje operacija koje bi bile veoma rizične i koje bi nas dovele u izuzetno nemirnu zemlju”, rekao je jedan od diplomata koji se insistirao na anonimnosti.

Više od tri godine poslije svrgavanja i ubistva Muammara el-Gaddafija, Libija je preplavljena oružjem, a suprotstavljene frakcije bore se za kontrolu nad ključnim gradovima i ogromnim naftnim bogatstvom zemlje, što je stvorilo plodno tlo za borce grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

U centralnom dijelu Libije, blizu grada Sirta, u nedjelju je došlo do žestokog sukoba militanata, koji su se obavezali na lojalnost ISIL-u i milicija koje se dovode u vezu sa samoproglašenom vladom u Tripoliju.

Vlada u Tripoliju prethodno je negirala postojanje boraca lojalnih ISIL-u, a sukobi u nedjelju prvi su između libijskih boraca i saveznika te naoružane grupe, prenio je AP.

Saveznici ISIL-a izveli su smrtonosni napad na jedan luksuzni hotel u Tripoliju u januaru, a u februaru objavili video odrubljivanja glava više od 20 egipatskih kršćana.

Izvor: Agencije