Mogherini: Saradnja sa zapadnim Balkanom je interes EU-a

Federica Mogherini
Federica Mogherini: Zemalje članica Evropske unije dale su podršku Strategiji koju je Evropska komisija objavila u februaru (EPA)

Šefica diplomacije Europske unije Federica Mogherini ocijenila je da je u interesu EU-a i zemalja članica da pojačaju suradnju sa zapadnim Balkanom.

Ona kaže da su šefovi diplomacija 28 zemlja članica EU-a na sastanku u ponedjeljak u Luxembourgu imali opširnu raspravu o odnosima sa zapadnim Balkanom.

“Ponovili smo jasan angažman i podršku za cijelu regiju, naših šest partnera i perspektivu proširenja”, izjavila je Mogherini, kako prenosi Tanjug.

Šefica diplomacije EU-a, koja predsjeda Vijećem ministara vanjskih poslova, naglašava da su ministri dali jasnu podršku Strategiji koju je Europska komisija objavila u veljači.

Strategija je predstavila kredibilnu perspektivu proširenja EU-a na zapadni Balkan, navodeći da su Srbija i Crna Gora, kao lideri u procesu eurointegracija, u mogućnosti 2025. godine dobiti članstvo u EU.

Pripreme za samit EU – zapadni Balkan

“Jasna je i podrška nastavku rada sa zapadnim Balkanom. U interesu je EU-a i zemalja članica da pojačaju suradnju s regijom i daju još snažniji kredibilitet pristupanju regije EU-u”, zaključila je Mogherini.

Ministri vanjskih poslova EU-a raspravu o zapadnom Balkanu održali su u svjetlu priprema za samit EU – zapadni Balkan, koji će sredinom svibnja biti održan u Sofiji.

Mogherini je najavila da u utorak navečer stiže u službeni posjet regiji i tom će prilikom posjetiti Albaniju, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.

Izvor: Agencije