Mogherini vjeruje u nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Federica Mogherini
Federica Mogherini: Zemalje članica Evropske unije dale su podršku Strategiji koju je Evropska komisija objavila u februaru (EPA)

Šefica europske diplomacije Federica Mogherini očekuje da će dijalog između Beograda i Prištine uskoro biti nastavljen.

Ona je, po dolasku u Dubrovnik, rekla novinarima da će o tome razgovarati i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i s kosovskim predsjednikom Hashimom Thacijem.

“O dijalogu, primjeni dogovora i nastavku razgovora konstantno razgovaramo. Očitno da se još moraju ispoštovati neke izborne radnje. Očekujem u vezi dijaloga uskoro novi razvoj”, poručila je Mogherini.

Na pitanje kosovskog novinara imaju li Kosovo i Srbija šanse za napredak na europskom putu bez međusobnog priznanja, Mogherini je odgovorila kako je cilj dijaloga normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

“Videla sam u ove dvije i pol godine, u kojima sam tijesno surađivala s liderima obje strane snažno opredjeljenje i privrženost, kao i ogromne korake naprijed. Odlično znaju da su budućnost njihovih zemalja i integracija u EU vezane za napredak u dijalogu, a prije svega u implementaciji dogovora”, istaknula je.

Mogherini vjeruje u dobru budućnost dijaloga i njegove dobre rezultate.

‘Nije pitanje hoće li biti proširenja, nego kad’

Odgovarajući na pitanja o proširenju Unije, rekla je kako se ne postavlja pitanje hoće li ga biti, nego kada će se EU dalje širiti.

“Budućnost EU poslije istupanja Velike Britanije neće biti Unija s 27 članica. Sigurno ćemo imati nove članice u budućnosti”, naglasila je.

“Iz ugla EU ne postavlja se pitanje hoće li biti proširenja, već kada će doći do toga. Imamo posvećene partnere posebno na Zapadnom Balkanu”, napomenula je Mogherini.

Podsjetila je i kako je skup u Dubrovniku odlična prilika za bilateralne susrete s liderima regije.

“Upravo dolazim iz Tallina, gdje je Europska komisija razgovarala s novim predsjedateljem Unije. Potvrdili smo da će tema proširenja biti jedan od prioriteta estonskog predsjedanja Europskom unijom”, zaključila je Mogherini.

Dubrovnik je domaćin summita Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).

Izvor: Agencije