Mogherini: Vrata EU-a su otvorena za Balkan

Mogherini je naglasila da je samit u Trstu bio i prilika za "dug razgovor" sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom o Balkanu i Africi (Reuters)

Na samitu Zapadnog Balkana u Trstu poslata je “jasna poruka” da su vrata Evropske unije otvorena za Balkan i da se nastavlja put ka ujedinjenoj Evropi, poručila je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini. 

Ona je na svom blogu navela da je tokom samita rađeno i na nekim praktičnim projektima za regionalnu saradnju, unapređenje transporta i povećanje razmjene na Balkanu. 

Mogherini je naglasila da je samit u Trstu bio i prilika za “dug razgovor” sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom o Balkanu i Africi, kao i o situaciji u Zaljevu i evropskoj odbrani. 

Dijalog EU i Rusije ključan

U tekstu je navela da je proteklu nedjelju provela na relaciji između Brisela, Trsta i Pariza radeći na “pet važnih pitanja” za sigurnost i rast na kontinetu: Balkan, Sahel, zajednička odbrana, odnosi EU-a sa Rusijom i Sredozemlje. 

Među aktivnostima na koje se osvrnula je i sastanak sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim u Briselu, navodeći da postoje pitanja oko kojih je primjetno snažno neslaganje, počevši od situacije u Ukrajini, ali je ocijenila da je dijalog između EU i Rusije ključan u suočavanju sa svim velikim krizama današnjeg svijeta. 

“Kada je riječ o Siriji, mi smo saglasni o potrebi da se primirje na jugoistoku zemlje pretvori u nacionalno primirje, ka političkom rješenju krize. Razgovarali smo i o Sjevernoj Koreji, Libiji, Balkanu, situaciji u Izraelu i Palestini, i potrebi da se nastavi primjena i očuva dogovor s Iranom”, navela je Mogherini.

Izvor: Agencije