Moguć kompromis za učešće u Euroligi

Prema Euroliginom tumačenju pravila, Igokea bi mogla ostati bez Evrope ako izgubi u polufinalu ABA lige (Al Jazeera)

Rukovodstvo Eurolige saopćilo je u ponedjeljak kako je Pravilnik ovog natjecanja jasan te da će dva finalista regionalne košarkaške ABA (Jadranske) lige izboriti nastup u najjačoj europskoj košarkaškoj ligi sljedeće sezone, prenosi Tanjug.

Međutim, zbog zbrke koja je nastala u tumačenju pravila, Euroliga je najavila kako će s čelnicima ABA lige pokušati pronaći kompromisno rješenje kako bi se zadovoljile sve strane.

“Euroliga želi ispraviti izjave gospodina Josipa Bilića, koje su se pojavile u medijima za vikend. Želimo pojasniti da se pravilnikom Eurolige odlučuje ko će se plasirati u Euroligu, a ne statutima pojedinih natjecanja. Takav je slučaj i u ostalim međunarodnim natjecanjima”, navodi se u saopćenju koje je objavljeno na internetskim stanicama Eurolige.

Moguć kompromis

Međutim, kako se navodi, postoji mogućnost da se ove sezone napravi kompromis, s obzirom na to da su klubovi u ABA ligi počeli sezonu s pravilom da pobjednik ligaškog dijela ide direktno u Euroligu.

“Zbog trenutne situacije, Euroliga je u razgovorima s predsjednikom ABA lige kako bismo pronašli rješenje koje će se odnositi samo na ovu sezonu, kako bismo zaštitili sportske interese klubova koji ove sezone nastupaju u regionalnoj ligi. Kada dođemo do rješenja, ono će biti objavljeno, a to će se dogoditi u sljedećih nekoliko dana”, piše u saopćenju.

Problem je nastao jer je bh. predstavnik Igokea, koji je vrlo blizu da osigurao prvo mjesto u ligaškom dijelu ABA lige, vjerovao kako će time automatski osigurati i nastup u Euroligi sljedeće sezone.

Međutim, prema Euroliginom tumačenju pravila, plasman u ovo natjecanje određivat će se na osnovu konačnog plasmana, odnosno sudionici Eurolige bit će poznati tek nakon final-foura, što znači da bi Igokea mogla ostati bez Evrope ako izgubi u polufinalu.

Izvor: Agencije