Moguć novi nacrt sporazuma o zajednicama srpskih opština

Avni Arifi: Od marta srbijanska strana blokira tehnički dijalog, uz odobrenje Brisela (Arhiva)

Šef kosovske delegacije u dijalogu Beograda i Prištine Avni Arifi, rekao je da će osnivanje zajednice srpskih opština biti tema predstojećeg sastanka u Briselu i najavio novi nacrt sporazuma, koji, kako kaže, mora da bude u skladu sa odlukom Ustavnog suda Kosova.

Arifi je u izjavi za prištinski Zeri negirao mogućnost bilo kakve zamene teritorije, preneo je Unmik u svom pres klipingu.

“Kosovo nema šta da deli ili menja sa bilo kim”, rekao je Arifi.

Naredni tehnički dijalog Srbije i Kosova zakazan je za 26. i 27. februar u Briselu.

Đurić: To nam duguju 1.766 dana

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić izjavio je u ponedeljak da će se, u okviru predstojećeg tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, razgovarati i o istrazi o ubistvu Olivera Ivanovića i dodao da Srbija očekuje odgovore.

Ðurić je novinarima kazao da će Srbija imati mnogo pitanja za svoje sagovornike i da će zbog toga u Brisel poći i kompetentni stručnjaci iz policije.

Pored toga, srpska delegacija će ponuditi razgovore o formiranju zajednice srpskih opština, kao i o problemima Srba na Kosovu, među kojima su oni koji se tiču ličnih isprava, prelaska administrativne linije…

“Za nas od zajednice srpskih opštine nema važnijeg pitanja. To je nešto što nam duguju 1.766 dana, i to je tema svih tema”, rekao je Ðurić.

Ðurić kaže da će srpska strana iskoristiti sastanke na najproduktivniji način te da to, kako kaže, zaista bude dijalog i saradnja, a ne “nešto što će nekome poslužiti da se slika”.

Izvor: Agencije