Moguć novi rat Hezbollaha i Izraela

Nedavno je izraelska vojska izvela vježbe na okupiranoj Golanskoj visoravni (EPA)

U posljednje vrijeme ponovno rastu tenzije između Izraela i njegovog susjeda na sjeveru, što prijeti izbijanjem još jednog vojnog sukoba između libanskog Hezbollaha i izraelske vojske.

Iako su granična područja između dvije strane ostala nemirna još od 2006. godine, uz to da se gotovo konstantno govori o novom sukobu, niz nedavnih događaja ponovo je izazvao zabrinutost, navodi se u izvještaju Al Jazeere English. Službena sirijska agencija u četvrtak je objavila vijest o napadu izraelskih aviona na vojni objekat u zapadnoj Siriji, u kojem su poginule dvije osobe. Iako Izrael nije preuzeo odgovornost za napad, bivši general Yaakov Amidror izjavio je za Izraelski vojni radio kako je cilj napada bio oslabiti Iran i Hezbollah, koji se bore u Siriji.

Amos Yadlin, bivši šef izraelske vojne obavještajne službe, objavio je na Twitteru da je napad poslao nekoliko “važnih poruka”, uključujući i to da Izrael odbija dozvoliti “proizvodnju i osnaživanje strateškog oružja”.

Izrael je početkom prošle sedmice počeo desetodnevnu vojnu vježbu, najveću u dvije decenije, na granici s Libanom. Izraelska vojska kaže da je glavni cilj vježbe “poboljšati borbenu spremnost na sjevernom frontu” i “prilagoditi se izazovima s kojima se suočava Izrael”. Ove vježbe uslijedile su nakon optužbi koje su iznijeli izraelski i američki izaslanici pri Ujedinjenim nacijama da mirovne snage UN-a u Libanu ignorišu iransko naoružavanje Hezbollaha u južnom Libanu, na granici s Izraelom.

Koordinacija između Hezbollaha i Rusije

Pojedini stručnjaci i politički analitičari kažu kako je malo vjerovatno da će doći do izbijanja rata u punoj mjeri između Izraela i Hezbollaha, ali naglašavaju da tu opciju ne bi trebalo isključiti. Kassem Kassir, libanski novinar blizak Hezbollahu, za Al Jazeeru kaže da podaci kojima raspolažu ukazuju na to da izbijanje rata nije moguće iako se desilo nekoliko ograničenih napada na obje strane. U isto vrijeme on ne odbacuje mogućnost da bi Izrael mogao iznenaditi sve u trenutku kad se to bude najmanje očekivalo.

Hezbollahovo učešće u ratu u Siriji u proteklih šest godina, prema riječima same grupe i onih koji su bliski s njom, pomoglo joj je da stekne visok nivo taktičkog iskustva i naoružanja dok se borila uz sirijski režim i njegove saveznike. Drugi, pak, kažu da je ova grupa iscrpljena ratom, što je sprečava da se uključi u novi konflikt s Izraelom.

Kassir kaže da je Hezbollah, nakon ulaska u sirijski konflikt, stekao nove sposobnosti koje nije imao prije ovog rata, dodavši da je prvi put prešao s gerilskog ratovanja na regularni rat na područjima širom Sirije. Dalje kaže da koordinacija između Hezbollaha i Rusije – koji prvi put dijele isto borbeno polje – također predstavlja izvor zabrinutosti za Izrael.

Također, treba naglasiti da Hezbollah sada ima odnos s desecima hiljada nelibanskih boraca koji su učestvovali u borbama u Siriji, bilo da su to Afganistanci, Pakistanci ili Iračani, koji bi mogli učestvovati u svakom budućem sukobu između Hezbollaha i Izraela, kaže ovaj novinar.

Tokom rata u Siriji Izrael je više puta napadao vozila sirijskog režima i Hezbollaha koja su prevozila oružje, rekavši da će nastaviti blokirati bilo kakve iranske napore da naoruža Hezbollah. Amal Saad, ekspert za pitanja u vezi s Hezbollahom, kaže da promjena prirode rata u Siriji znači da se Izrael više neće boriti u “lokalnom ratu”.

Zabrinuti Izrael i Rijad

Dodaje da su izbrisane granice između ratišta, što je potvrdio i Izrael agresijom na sirijsku teritoriju. Izrael je postao važan igrač na tom polju, smatra Saad, čime je ojačao vezu između Hezbollaha i sirijskog režima. Međutim, uprkos uzajamnim napadima, uključujući i atentate, napade na konvoje s oružjem i ispaljivanje raketa, analitičari smatraju da takvi incidenti ne moraju nužno upozoravati na izbijanje rata.

Saad se pita je li Izrael spreman za novi rat s Hezbollahom, znajući dobro da više ne govorimo o lokalnom ratu. Govorimo o regionalnom ratu, koji bi uključivao učešće svih grupa koje se bore u Siriji, kaže on.

Zasad se čini da su izraelske vojne vježbe oblik psihološkog rata, kojim se namjerava pokazati sposobnost izraelske vojske.

Ofer Zalzberg, viši analitičar Međunarodne krizne grupe, kaže da “vježba ima dva glavna cilja: prvo, osposobljavanje izraelske vojske za rat širokih razmjera; drugo, demonstriranje izraelskih vojnih kapaciteta”. Kad je riječ o utjecaju Irana u regiji, u svjetlu njegovog angažmana u ratu u Siriji, Saad kaže da Iran ima daleko veći utjecaj u regiji od Sjedinjenih Američkih Država i Saudijske Arabije, što je zabrinjavajuće za Izrael i njegove saveznike, pogotovo za Rijad.

Izvor: Al Jazeera