Moguć referendum o ugovoru Švicarske i SAD-a

Sporazum FATCA su potpisali državni sekretar za finansije Michael Ambuhl i ambasador SAD-a Don S. Beyer (EPA)

Sporazum FATCA, koji regulira transfer informacija o imovini američkih poreznih obveznika u Švicarskoj, potpisan je u Bernu, prema saopćenju švicarske Vlade.

Tim sporazumom računi koje u Švicarskoj imaju američkih porezni obveznici neće izmicati fiskalnim obvezama SAD-a.

Švicarski Parlament još treba ratificirati taj sporazum, o kojem će možda biti raspisan referendum.

Švicarska Vlada planira pokretanje procedure ubrzane ratifikacije nakon 1. januara 2014. godine, kako švicarske bankarske ustanove ne bi bile kažnjene na američkom tržištu, precizira saopćenje.

Švicarski državni sekretar zadužen za međunarodna finansijska i fiskalna pitanja Michael Ambuhl i ambasador SAD-a u Švicarskoj Don S. Beyer su potpisali sporazuma FATCA (Foreing Account Tax Compliance Act), koji predviđa sistem sličan automatskoj razmjeni podataka.

Bez druge opcije

Švicarska ministrica finansija Eveline Widmer-Schlumpf je u srijedu rekla da Švicarskoj ne preostaje drugo nego potpisati taj sporazum.

Švicarski finansijski položaj ne može zanemariti zahtjeve Washingtona, kako ne bi izgubila položaj na američkom tržištu i da izbjegne porez od 30 posto, objasnila je ona novinarima.

Sporazum koji se odnosi na primjenu američkog fiskalnog zakona, koji se zove FATCA, garantira da će računi američkih poreznih obveznika u švicarskim bankama biti deklarirani fiskalnim institucijama SAD-a.

Potrebno će biti i odobrenje vlasnika računa.

Broj i ukupni iznos računa banke će direktno prenositi američkim fiskalnim službama.

Švicarska je tako odbacila model koji predlažu Njemačka, Francuska, Italija, Španija i Velika Britanija, koji računaju na razmjenu putem centralne državne baze podataka.

Izvor: Agencije