Oglasi

Moguća kopnena invazija Izraela na Gazu

Izraelci i Palestinci se pripremaju za borbe, koje će očigledno trajati sedmicama.

Četvrti je dan sukoba Izraela i Palestinaca u oblasti Gaze.

Izraelska vojska bombardirala je sjedište Hamasa. Uništen je i ured premijera Ismaila Haniyeha. U dosadašnjim sukobima poginulo je 39 Palestinaca i tri Izraelca.

Nastavljeno je bombardiranje Gaze, ali i ispaljivanje raketa ka Izraelskoj teritoriji. Obje strane pripremaju se za borbe, koje će očigledno trajati sedmicama.

Izrael je okupio oko 75.000 rezervista. To je rezultat četverosatnog sastanka premijera Benjamina Netanyahua i najbližih saradnika.

Iako nema zvaničnih potvrda, očekuje se kopnena invazija. Očekuju je i vojnici koji se gomilaju na granici s Gazom.

"Osjećaj je odličan. Došli smo ovdje da pomognemo šta god i koliko god da bude trebalo", kazao je izraelski rezervista Doron.

Jedna od raketa ispaljenih sa Hamasovih položaja pala je na jug Izraela. Raketa je pala na vojni objekt u gradu Sde Uzijah. Objekt je uništen, žrtava nema.

Izraelski odgovor bilo je bombardiranje prostorija Hamasa.

Bjekstvo lidera

"Danas smo vidjeli kako je većina Hamasovih lidera pobjegla i kako se krije. Za skrivanje koriste i civilne objekte, kao što su džamije i bolnice. To nas sve dovodi do pretpostavke da je Hamas pod velikim pritiskom. Odlučni smo nastaviti operacije dok ne uspostavimo mir i normalan život za oko tri miliona Izraelaca koji su sada pod direktnom prijetnjom raketa", rekla je glasnogovornica izraelske vojske Avital Leibovich.

U Gazi je ministar vanjskih poslova Tunisa Rafik Abdesslem, a u Libanu demonstracije protiv Izraela.

Abdesslem je izraelsku akciju nazvao agresijom. On je obišao područje Gaze razrušeno u izraelskom bombardiranju.

Abdesslem  je rekao: "Postoji međunarodni zakon, međunarodno pravo, a ovo što Izrael čini je ne prihvatljivo i nelegalno. Izrael bi trebao razumjeti da su se mnoge stvari promijenile, da nije toliko slobodan, utvrđen i iznad međunarodnog zakona."

Hiljade aktivista okupilo se u Bejrutu ispred sjedišta Ujedinjenih naroda (UN). Među njima su i pristalice Hamasa.

Pozivaju međunarodnu zajednicu da zaustavi izraelsko bombardiranje palestinske teritorije. Demonstranti su nosili libanske i palestinske zastave.

Zajednički poziv

"U današnjoj akciji ispred ureda UN-a palestinski i libanski narod stao je zajedno i pozvao Vijeće sigurnosti UN-a i međunarodne organizacije da djeluju kako bi zaustavile ovaj varvarski napad i zaštitili ljude u Palestini", kazao je član Fronta za oslobađanje Palestine Ali Faysal.

U četverodnevnim sukobima između Izraela i Hamasa, prema palestinskim izvorima, nastradao je 41 Palestinac. Među njima 20 civila, od čega devetoro djece i jedna trudnica.

Gaza je jedno od najgušće naseljenih područja na svijetu. S druge strane, poginula su tri izraelska civila.

Palestinci su u posljednja tri dana ispalili na stotine raketa na Izrael, uključujući i na Jerusalemi i Tel Aviv.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon posjetit će Izrael i Egipat početkom naredne sedmice, u pokušaju da okonča nasilje.

Izvor: Al Jazeera