Moguće nogometno SP tokom zime u Kataru

Grafički prikaz stadiona koji će biti izgrađen u Dohi (EPA)

Katar će udovoljiti Svjetskoj nogometnoj asocijaciji (FIFA) ukoliko bude od njega zatraženo da održi Svjetsko prvenstvo 2022. godine tokom zime umjesto ljeta, ali još nije bilo zvaničnih govora, izjavio je visoki zvaničnik ove zemlje.

„Trenutno su naši planovi da budemo domaćini ljetnog SP-a“, kazao je Hassan al-Thawadi, generalni sekretar Vrhovnog komiteta za organizaciju Mundijala na konferenciji u Dohi.

„Ukoliko FIFA zatraži od Katara da organizira Svjetsko prvenstvo tokom zime, mi se nećemo suprotstaviti međunarodnoj nogometnoj zajednici. Do sada takvih razgovora nije bilo.“

Katar, gdje ljeti temperatura nekad iznosi i 45 stepeni Celzijusa, bio je iznenađujući glasanja u FIFA-i tokom protekle zime kada je biran domaćin SP-a 2022. godine.

Rast privatnog sektora

Zaljevska država je objavila kako će izgraditi klimatizirane stadione koji se napajaju solarnom energijom kako bi se izborila sa velikim vrućinama, iako ova tehnologija nije dala rezultate na velikim stadionima.

Mundijal tokom zime desio bi se tokom zimske pauze u Evropi i vjerovatno će klubovi sa ovog kontinenta biti žestoki protivnici takmičenju u ovo vrijeme.

Bez obzira na vrijeme, Thawadi procjenjuje kako će u Katar doći blizu 800.000 stranih navijača tokom turnira.

„Ovo Svjetsko prvenstvo će smanjiti udaljenost Istoka i Zapada“, kazao je Thawadi, te istakao kako bi ovo takmičenje moglo ubrzati rast privatnog sektora u Kataru.

Kompanije pod kontrolom države su dominantne na berzi u Dohi, a ogromno bogatstvo Katara je zasnovano na izvozu prirodnog gasa u tekućem stanju.

Od glasanja FIFA-e do danas, lideri Egipta, Libije i Alžira sa dugim mandatima su zbačeni, više od 3.500 osoba je ubijeno u Siriji tokom osmomjesečnih nemira, a sunitski lideri Bahreina su izveli nasilni prekid demonstracija šiitske većine.

Do SP-a je ostalo 11 godina i politička situacija na Bliskom Istoku bi se mogla dramatično promijeniti, no to ne brine Thawadija.

„Vidjeli smo ekonomski prevrat širom svijeta, vidjeli smo nemire u Engleskoj, vidjeli smo značajne probleme u Evropskoj uniji“, kazao je.

Veliki optimista

„Svijet se mijenja. Mi smo to prepoznali u kandidaturi gdje smo napravili i rezervne planove. No, naposlijetku, desi se tsunami, poplave se jave, dese se zemljotresi, dese se ekonomske i političke promjene. Da li to znači da se svijet mora zaustaviti? Ne, on uvijek mora nastaviti.“

Ovog mjeseca, klub iz Dohe Al Sadd je osvojio azijsku Ligu prvaka savladavši južnokorejski Jeonbuk Motors na penale. Thawadi je bio veliki optimista o budućnosti nogometa u Kataru.

„Naš zadatak je da se plasiramo na SP prije 2022. godine, a do tada mi ćemo imati veoma dobru reprezentaciju. Vidjet ćete katarske nogometaše u La Ligi u Španiji i Premier ligi u Engleskoj. Također, vidjet ćete mlade igrače iz Evrope koji će željeti doći na Bliski istok kako bi igrali u našim ligama“, kazao je.

Izvor: Agencije