Mogući izbori u Italiji zbog davanja državljanstva strancima

Kao mogući datum vanrednih izbora mediji spominju 4. mart (EPA)

Gornji dom talijanskog parlamenta – Senat odbacio je nacrt zakona o pravu državljanstva strancima rođenim u Italiji, prenio je tamošnji tisak.

Nagađa se i da bi Senat mogao biti “raspušten”, te se najavljuje kako bi se novi izbori mogli dogoditi “u skorijoj budućnosti”.

Talijansko društvo je podijeljeno o nacrtu zakona jer se zemlja suočava s priljevom migranata i izbjeglica, prenosi srbijanska agencija Beta.

Zakon tla umjesto zakona krvi

Reforma ima za cilj izmijeniti trenutni zakon zasnovan na “zakonu krvi” (ius sanguinis), tako da se državljanstvo prenosi ukoliko je bar jedan roditelj Talijan, odnosno Talijanka.

Nacrt zakona o “pravu tla” (ius soli) predlaže pravo na stjecanje talijanskog državljanstva uz određene uvjete, kao što je cjelokupno školovanje u Italiji i da roditelji borave u Italiji najmanje pet godina.

Taj zakon je na snazi u nekoliko europskih država među kojima su Francuska, Belgija, Velika Britanija i Portugal.

Višemjesečna rasprava u Senatu

Zakon je usvojen u donjem domu parlamenta, ali se mjesecima vode rasprave u Senatu.

Na posljednjem ovogodišnjem zasjedanju Senata bilo je samo 116 od 319 zastupnika. Od prisutnih, neki su bojkotirali glasanje, a drugi su napustili dvoranu.

Za sada se ne zna sudbina nacrta zakona, prenio je talijanski tisak, ocjenjujući da je moguće raspuštanje parlamenta i održavanje novih izbora – vjerojatno 4. ožujka.

Izvor: Agencije