Mogućnost pomilovanja osuđenih za genocid

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak dva puta je Vijeću ministara Bosne i Hercegovine predlagao izmjene i dopune Zakona o pomilovanju. Tim bi se izmjenama poništila zabrana pomilovanja za osobe osuđene za genocid i dozvolilo njihovo pomilovanje.

Oba puta zakon je vraćen ministru Čolaku na doradu; posljednji put prijedlog se našao pred Vijećem ministara 11. decembra.

Ministar Čolak predložene izmjene objašnjava usaglašavanjem zakona s ostalim zakonima u Bosni i Hercegovini i sličnim u regiji.

Smatra kako je postojeći zakon prerestriktivan te skreće pažnju na 4. Ženevsku konvenciju, koja osuđenim za najstrože zločine ostavlja mogućnost pomilovanja.

Inzko: Uvreda za pravdu

“Ja mislim da mi svoje zakonodavstvo moramo prilagođavati zakonodavstvima i okruženja i europskih država. Uvijek će netko biti protiv. Naravno, ako ne bude političke volje, neće se zakon ni donijeti. Ali, ja mislim da mi, kao država, trebamo težiti da ne budemo iznimka od drugih država. Međutim, to ništa ne znači sada. Ako netko ima mogućnost pomilovanja, ne znači da će i dobiti pomilovanje”, kaže ministar Čolak.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice Bosne i Hercegovine Valentin Inzko protivi se predloženim izmjenama Zakona o pomilovanju i naglašava da je u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine pomilovanje za ratne zločine, genocid i zločine protiv čovječnosti zabranjeno i Ustavom.

“Bolno mi je i pomisliti da se razmatra mogućnost izmjene zakona kojim bi se omogućilo izvršnim vlastima da pomiluju neke osuđene  a ratne zločine, uključujući i one osuđene za genocid. Takve mjere bile bi uvreda za pravdu, za žrtve rata na svim stranama, a nanijele bi i veliku štetu procesu pimirenja”, rekao je Inzko.

Direkcija za evropske integracije Bosne i Hercegovine ističe da je analizom sekundarnih izvora prava Evropske unije utvrđeno kako materija koja se uređuje nacrtom zakona nije regulirana pravno obavezujućim aktima Unije te u konkretnom slučaju nije moguće dati ocjenu o usklađenosti nacrta zakona s pravnim naslijeđem EU-a.

Izvor. Al Jazeera