Privremeno članstvo Kosovu u MOK-u

Olimpijski komitet Srbije je četiri godine blokirao pokušaje da Kosovo postane član MOK-a (Reuters)

Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) odobrio je večeras Kosovu privremeno članstvo i otvorio put kosovskim sportašima da na Ljetnim olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine nastupe kao predstavnici nezavisne države.

Predloženo je da stalno članstvo Kosovu bude odobreno na Generalnoj skupštini MOK u decembru u Monaku, saopštila je ta organizacija, a prenosi agencija AP.

Olimpijski komitet Kosova (OKK) osnovan je 1992. godine i ima više od 30 nacionalnih federacija kao članice, od kojih je 13 federacija olimpijskih sportova. Od njih 13, šest ih ima puno članstvo u svojim međunarodnim federacijama (stoni tenis, streličarstvo, džudo, jedriličarstvo, dizanje tegova, moderni pentatlon), a sedam (hrvanje, boks, karling, tekvando, gimnastika, skijanje, rukomet) ima provizorno članstvo ili status pridružene članice u svojim međunarodnim federacijama.

Izvršni odbor je istakao kako OKK ispunjava uslove priznavanja koji su navedeni u Olimpijskoj povelji. Oni uključuju sportsko-tehničke uslove, kao i definiranost kao države koja se navodi u Članu 30.1. – nezavisna država koju je priznala međunarodna zajednica.

Kosovo je priznalo 108 od 193 članica UN-a.

Iz MOK-a navode kako je Izvršni odbor donio ovu odluku u interesu sportaša sa Kosova kako bi se uklonila bilo koja nedoumica koju imaju. Odluka će im dozvoliti učešće u kvalifikacijama za OI u Riju 2016. godine, kao i budućim izdanjima olimpijskih igara.

Četiri godine blokade pokušaja

Odluka o raspravi o potencijalnom članstvu Kosova u MOK-u izazvala je ljutnu OKS-a koji navodi da je informiran da će Kosovo dobiti puno članstvo.

“Olimpijski komitet Srbije obavešten je od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta o službeno podnesenoj inicijativi od strane jednostrano priznate Republike Kosovo za prijem u punopravno članstvo u MOK-u”, stoji između ostaloga u priopćenju, a o svemu su obaviještene i tamošnje vlasti.

OKS je pune četiri godine uspješno blokirao sve pokušaje da Kosovo dođe do članstva u MOK-u.

”Imamo informaciju da su članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta spremni da ovoga puta daju podršku ovoj inicijativi, iako smo u saradnji sa nadležnim državnim institucijama, u više navrata insistirali da su takve aktivnosti neprihvatljive”, stoji u priopćenju OKS-a.

Ovakav prijem bi, stoji dalje, predstavljao izuzetak koji se nije dogodio u skorijoj povijesti, s obzirom da u tom periodu ni jedan nacionalni olimpijski odbor nije primljen u članstvo MOK-a, a da prethodno ta zemlja nije primljena u članstvo Ujedinjenih naroda.

Kosovo je 2008. godine proglasilo neovisnost, no Beograd ga odbija priznati, tvrdeći da se radi o teritoriju koji pripada Srbiji.

Izvor: Agencije