MOK ukinuo suspenziju Olimpijskom komitetu Rusije

Ruski takmičari i takmičarke na Igrama u Južnoj Koreji osvojili su dvije zlatne, šest srebrnih i devet bronzanih medalja (AP)

Međunarodni olimpijski komitet ukinuo je suspenziju Olimpijskom komitetu Rusije, koja je bila na snazi od 5. decembra prošle godine, a zbog koje ruski sportisti nisu mogli nastupati pod nacionalnim obilježjima na nedavno završenim Zimskim olimpijskim igrama u južnokorejskom Pyeongchangu, potvrdili su ruski sportski čelnici u srijedu.

“Olimpijskom komitetu Rusije vraćena su sva prava i dužnosti. Za nas je ta odluka veoma važna”, izjavio je za rusku televiziju predsjednik Olimpijskog komiteta Aleksander Žukov, prenosi agencija STA.

Prvobitni plan MOK-a bio je da se Rusiji ukine suspenzija već posljednjeg dana Igara u Južnoj Koreji te da se na svečanom zatvaranju zavijori ruska zastava.

Novi slučajevi dopinga

Od tog se plana odustalo nakon što su dva od 168 ruskih takmičara, koliko ih je nastupalo u Južnoj Koreji, pala na doping-testu.

Tako su na 132. sjednici MOK-a članovi Izvršnog odbora zaključili da će suspenzija Olimpijskog komiteta Rusije biti ukinuta kad se pokaže da među ruskim sportistima koji su se takmičili u Pyeongchangu više nema onih koji su se ogriješili o antidopinške propise.

Ruski takmičari i takmičarke na Igrama u Južnoj Koreji osvojili su dvije zlatne, šest srebrnih i devet bronzanih medalja.

U sjećanju će ostati trijumf hokejaša u uzbudljivom finalu protiv Njemačke, nakon čega su ruski reprezentativci na dodjeli medalja zapjevali nacionalnu himnu iako je u njihovu čast svirala himna MOK-a.

Izvor: Agencije