MOK: Više sportova, manje troškova na Igrama

Novi članovi olimpijske porodice već na Igrama u Tokiju 2020. mogli bi postati bejzbol i softbol te karate (AP)

Međunarodni olimpijski komitet odobrio je u ponedjeljak, na zasjedanju u Monaku, veći broj sportova na budućim Olimpijskim igrama. Na Igrama u Londonu bilo je 26 sportova, po novim pravilima bit će ih 28, a broj takmičenja bit će 310.

Broj sportaša bio bi i dalje ograničen na 10.500 – koliko je bilo učesnika na OI u Lonodnu 2012. godine, a novi članovi olimpijske porodice već na Igrama u Tokiju 2020. mogli bi postati bejzbol i softbol, koji su već bili u programu, ili karate, koji godinama pokušava postati dijelom olimpijske porodice.

“Program koji je baziran na broju takmičenja nudi više fleksibilnosti”, izjavio je član MOK-a Franco Carraro.

No, svaki će potencijalni sport koji kandidira za uvrštenje u program Igara i dalje biti evaluiran od MOK-a, ali u saradnji s međunarodnim federacijama pojedinog sporta.

Prethodno su članovi MOK-a izglasali uvođenje niza promjena koje bi domaćinstvo OI trebalo učiniti jednostavnijim i jeftinijim.

Finansijski problemi s kojima su suočeni organizatori Zimskih olimpijskih igara 2018. godine u južnokorejskom Pyeonchangu te odustajanje čak četiri od šest kandidata za domaćinstvo ZOI 2022, zbog straha od mogućeg financijskog kraha, natjerali su čelnike MOK-a na uvođenje niza promjena kojima bi se budućim domaćinima omogućila jeftinija i jednostavnija organizacija Igara.

Upitna iskoristivost objekata

Članovi MOK-a izglasali su mjere kojima će pojeftiniti proces kandidature za domaćina Igara i omogućiti gradovima da olimpijske igre uključe u već postojeće planove za izgradnju i razvoj, a ne obrnuto.

Nove mjere omogućuju domaćinu da dio takmičenja održi ne samo u više gradova, već i u drugim državama.

Kao razlog za ovu posljednju, prilično kontroverznu mjeru spominju se finansijske teškoće i kašnjenje u izgradnji nekih objekata za ZOI 2018. u Pyeongchangu, a njom bi se omogućilo da neka takmičenja, poput sankaških i bob utrka, budu održane u Japanu.

“Kompaktnosti Igara treba suprotstaviti korištenje već postojećih objekata. Ako govorimo o uključivanju drugih gradova i država, oni se mogu opravdati i geografskim razlozima, a prije svega moramo misliti na održivost Igara. No, namjere organizacije u drugim gradovima ili državama moraju biti navedene i argumentirane u kandidaturi, a o njima će odlučivati Izvršni odbor”, rekao je dopredsjednik MOK-a John Coates predstavljajući promjene koje bi budućim domaćinima trebale uštedjeti milione dolara.

Ovim mjerama MOK želi izbjeći i aktualnu situaciju u ruskom Sočiju, gdje je za organizaciju ovogodišnjih ZOI potrošeno basnoslovnih 51 milijardu dolara, a buduća iskoristivost skupih objekata je upitna.

Izvor: Agencije