MOL dovršio akviziciju u Sjevernom moru

Dio sporazuma uključuje i dionički udjel Wintershalla u infrastrukturi na terminalu Sullom Voe i Brent sistemu cjevovoda (EPA)

Mađarska naftna i plinska kompanija MOL uspješno je dovršila akviziciju u Sjevernom moru, ocijenivši da je ta regija „veoma atraktivno područje“ za ulaganje.

Kako se navodi u današnjem saopćenju objavljenom na Budimpeštanskoj berzi, mađarska kompanija dovršila je ranije najavljenu akviziciju offshore istraživačko-proizvodnog portfelja na području Sjevernog mora od Wintershalla.

Ranije je objavljeno i da je akvizicija vrijedna 375 miliona dolara.

Portfelj uključuje dioničke udjele u poljima Broom (29 posto radnog udjela), Catcher (20 posto), Cladhan (33,5 posto), Scolty i Crathes (50 posto).

Otvoren ured

Dodatno, dio sporazuma uključuje i dionički udjel Wintershalla u infrastrukturi na terminalu Sullom Voe i Brent sistemu cjevovoda.

Grupacija MOL nedavno je otvorila i ured u Aberdeenu kako bi podržala svoje operacije i buduću ekspanziju u toj regiji, stoji u saopštenju.

„Sjeverno more veoma je atraktivno područje i MOL će nastaviti jačati svoju prisutnost u toj regiji. Namjeravamo učestvovati u predstojećem konkursu za licence te ciljamo i sami postati operateri“, rekao je Alexander Dodds, izvršni potpredsjednik grupacije MOL za istraživanje i proizvodnju.

Izvor: Agencije