MOL spreman na razgovor o INA-i

Plenković je kazao kako je Vlada u Zagrebu dobila obavijest kako je donesena odluka u postupku koji je Hrvatska pokrenula protiv MOL-a pred arbitražnim sudom komisije UN-a (Arhiva)

Mađarska kompanija MOL je uvijek bila i ostaje otvorena za razgovor o budućnosti INA-e, a obzirom na izjavu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića o namjeri te države da otkupi cijeli udjel MOL-a u INA-i, Mađari čekaju službenu obavijest o tome, prenosi Hina.

Agencija dodaje kako je ovo odgovor mađarske kompanije na upit za komentar nakon što je Plenković u subotu navečer kazao kako je hrvatska Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti INA-u otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL.

„S tom političkom odlukom upoznata je i mađarska strana na najvišoj razini, to sam i osobno učinio večeras“, rekao je Plenković.

Kazao je kako je Vlada u Zagrebu, od pravnih zastupnika Hrvatske, dobila obavijest kako je donesena odluka u postupku koji je Hrvatska pokrenula protiv MOL-a pred arbitražnim sudom komisije UN-a za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi.

Hrvatska je početkom 2014. protiv MOL-a podnijela arbitražnu tužbu Komisiji UN-a za međunarodno trgovačko pravo (UNCCITRAL) kojom traži da se proglase ništavnim izmjene ugovora iz 2009. godine o upravljačkim pravima u INA-i i glavni ugovor o plinskom poslovanju.

Dokazi nisu dovoljni

Hrvatska je zatražila i naknadu štete koja je nastala kao posljedica tih ugovora, potpisanih za vrijeme mandata premijera Ive Sanadera.

Međutim, sada je Arbitražni sud odlučio kako ponuđeni dokazi nisu dovoljni da dokažu kako su ugovori sklopljeni 2009. nastali kao plod koruptivnih aktivnosti te ih je stoga sud odbio poništiti, objasnio je u subotu Plenković.

Napomenuo je i kako ni hrvatski sudovi do danas nisu donijeli niti jednu pravomoćnu presudu koja bi to dokazivala, odnosno da je jedinu takvu presudu koja je bila donesena nedavno ukinuo Ustavni sud.

Vlada se snažno protivi takvoj odluci Arbitražnog suda, kazao je Plenković, pa se razmatraju sve pravne opcije kako bi se osporila ova odluka.

Privatizacija INA-e počela je u maju 2003. godine, kada je nakon tendera u kojem su u uži izbor ušli mađarski MOL, austrijski OMV i ruski Rosnfet, koji je ipak odustao od konačne ponude, Vlada Ivice Račana 25 posto plus jednu dionicu INA-e prodala MOL-u za 505 miliona dolara.

Od tada je MOL postupno povećavao svoj vlasnički udio, dok su se tenzije između mađarske kompanije i hrvatskih vlasti postupno povećavale zbog niza razloga, među ostalim, upravljačkih prava, plinskog poslovanja i sisačke rafinerije.

Izvor: Agencije