Momčilo Krajišnik za zajednički srpski nastup u Sarajevu

U toku je formiranje novih  vlasti u BiH. U Republici Srpskoj još nije definisana skupštinska većina, iako entitetski predsjednik Milorad Dodik iz, do sada vladajućeg SNSD-a, ponavlja da će koalicija koju predvodi njegova partija u tom dijelu BiH imati izvršnu i zakonodavnu vlast.

S druge strane opozicijski Savez za promjene ne odustaje od političke bitke. Borba za svakog poslanika sa mandatom u skupštini još traje.

Politika pretvorena u pijacu gdje se kupuju poslanički mandati, realnost kako je vidi Dragan Čavić.

Bivši entitetski predsjednik, kojem su u dva ranija navrata poslanici prelazili u tabor kasnijeg izbornog pobjednika – SNSD-a. Sada se ponovo suočava s istom pojavom.

Ali, politički poraz ne prihvata bez borbe.

“Imamo osnova da vjerujemo da ćemo imati skupštinsku većinu, ali ne mogu to reći tako, jer to zavisi kao što je rekao gospodin Bosić, od izjašnjavanja jedne grupe poslanika”, poručuje Dragan Čavić.

U prevodu, dva poslanika naprednjaka sutra odlučuju u čijem će biti klubu. Predsjednik Napredne srpske Adam Šukalo i sam to potvrđuje – odluka će se znati nakon što se on vrati iz Beograda.

Istovremeno u Banjaluci, kod Milorada Dodika bio je Momčilo Krajišnik. Osuđen za ratne zločine, jedan od bivših vođa Srba u Bosni i Hercegovini, važna karika Karadžićevog SDS-a.

Krajišnik poziva na političko jednistvo stranaka iz Banjaluke u Sarajevu.

Jedinstvo je, međutim teško vidljivo, jer je blok partija iz ovog dijela države, napravio politički dogovor sa strankama iz federacije – SDA i Demokratskom frontom.

“Zajednički nastup srpskih stranaka je jedan prirodni tok organizovanja našeg stava RS-a u BiH”, ističe Momčilo Krajišnik, NVO asocijacija stvaralaca RS-a.

Dodik ohrabren ovakavom podrškom, ponavlja kako su stvari u Republici Srpskoj političke riješene.

Više u videoprilogu…

Izvor: Al Jazeera