Momir Nikolić tajno oslobođen prošle godine

Nikolić je 2003. priznao krivicu za ratne zločine (EPA)

Haški tribunal danas je saopštio da je prošlog ljeta prijevremeno oslobodio bivšeg oficira Vojske Republike Srpske Momira Nikolića, iako nije odslužio dvije trećine kazne od 20 godina zatvora zbog progona Bošnjaka iz Srebrenice.

Nikolić je bio prvi bivši oficir VRS-a koji je u maju 2003. godine priznao da je kriv zbog učešća u sistematskom ubijanju bošnjačkih muškaraca i deportacije žena i djece iz Srebrenice.

Odlukom predsjednika Haškog tribunala Theodora Merona, koja je danas objavljena, Nikolić je pušten iz zatvora u Finskoj 1. jula 2014. godine, prenosi Srna.

Donoseći odluku o prijevremenom puštanju Nikolića na slobodu, Meron je u obzir uzeo povoljan izvještaj finskih vlasti o njegovoj rehabilitaciji, ali i ocjenu haškog tužilaštva da je “u značajnoj mjeri sarađivao”, saopšteno je iz Haškog tribunala.

Svjedok optužbe

Momir Nikolić bio je ključni svjedok optužbe u procesima protiv optuženih za ratne zločine u Srebrenici – Radovana Karadžića, Ratka Mladića, oficira Vojske Republike Srpske, predvođenih Vujadinom Popovićem i Ljubišom Bearom.

Nikolić je bio načelnik za bezbijednost Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske.

Uhapšen je 1.aprila 2002.godine i prebačen je u Hag.

Nikolić je 2007.godine prebačen na izdržavanje kazne u Finsku.

Međunarodnim presudama utvrđeno je da je Srebrenici počinjen genocid nad više od 8.000  srebreničkih Bošnjaka, nakon što je VRS 11. jula 1995. godine zauzeo Srebrenicu, “zaštićenu” enklavu Ujedinjenih naroda.

Izvor: Al Jazeera i agencije