Monsunske kiše paralizirale Filipine

Manila: Prijestolnica Filipina je paralizirana, a stanovništvo pravi improvizirane čamce kako bi se izvuklo iz vode (Reuters)

Spasilačke službe pronašle su još 11 tijela žrtava poplava na Filipinima, čime je broj nastradalih za 11 dana nepogoda porastao na 64, dok je najmanje 850.000 osoba bilo primorano da napusti svoje domove ili su u njima ostali zarobljeni.

Benito Ramos, šef filipinske Agencije za prirodne katastrofe, rekao je agenciji Reuters da je poplavljeno skoro 60 procenata Manile, prijestolnice u kojoj živi blizu 12 miliona ljudi.

“Tražimo od ljudi koji žive duž poplavljenih obala da se evakuiraju. Ukoliko postoji potreba da ih na to prisilimo, mi ćemo to učiniti zbog njihove sigurnosti”, kazao je Ramos.

Iako su Filipini izbjegli direktan udarac tajfuna Saole prošle sedmice, zemlja je praktično paralizirana zbog monsunskih kiša.

Poplavljene ključne saobraćajnice

Na terenu se mogu vidjeti kamioni filipinske vojske koji prevoze stanovništvo iz poplavljenih kuća.

Neki stanovnici su ručno izradili čamce od najrazličitijih materijala kako bi mogli da se kreću po poplavljenom području.

Škole, berze i većina Vladinih kancelarija i sjedišta privatnih kompanija u Manili ne rade, pošto je voda poplavila ključne saobraćajnice u glavnom gradu.

Vladine meteorološke službe su, kako je javila agencija France presse, predvidjele da će intenzitet monsunskih kiša u Manili i okolnim provincijama postepeno oslabiti i da će od četvrtka početi sunčani period.

Ovo su najgore poplave od 2009. godine, kada je u nepogodama na Filipinima poginulo više stotina ljudi.

Izvor: Agencije