Montažne kuće sve popularnije u regiji

Montažne kuće sve su popularnije u zemljama regije. Prednost montažne kuće je što je 10 do 20 posto jeftinija od zidane. Međutim, iznos se mora platiti u kratkom roku, a prilikom prodaje montažna kuća gubi na vrijednosti mnogo više od zidane.

Montažna kuća je otpornija na zemljotres, ali je i manje sigurna u slučaju izbijanja požara.

Energetska učinkovitost

“U zemljama regije novi stambeni objekti se uglavnom grade od cigle, no ipak je primjetna izgradnja novih objekata sistemom montažne gradnje. Cjenovno, izgradnja ta dva objekta je otprilike ista, no u čemu je razlika? Montažnom gradnjom objekat se izgradi u roku od dva mjeseca, a kasnije štedi četiri puta više energije u odnosu na konvencionalni objekat od cigle“, kaže novinar Al Jazeere Emir Nuhanović.

Jedina apsolutna prednost dolazi do izražaja prilikom energetske učinkovitosti.

Za grijanje montažne kuće od 100 kvadrata plinom, mjesečno se izdvaja u prosjeku 50 eura, dok se račun za zidanu kuću iste kvadrature i debljine zida, može popeti i do 180 eura. No, kada je u pitanju dugotrajnost, čak i sa vijekom od 100 godina, montažna kuća se ne može mjeriti sa zidanom.

Međutim, to nisu dovoljni razlozi da trend izgradnje montažnih kuća zaživi i u regiji. Iako Slovenija i Hrvatska polako prihvataju takve prednosti, u Bosni i Hercegovini to nije slučaj.

“Montažne kuće u BiH se i dalje gledaju kao igračke, kao vikendice ili kao kuće koje vjetar može da otpuše, što je potpuno različito u odnosu na Evropu, gdje su te kuće sve popularnije i popularnije“, rekao je Zlatko Mujanović iz Krivaje TMK.

Ta kompanija je veteran u ovoj industriji. Nakon privatizacije dijela fabrike 2004. godine, proizvodnja je povećana za četiri puta do 2008.

Izvoz kuća

Međutim, poput mnogih, i nju je snažno pogodila svjetska ekonomska kriza. Prema riječima direktora Šemsudina Skejića, kompanija se sada oporavlja.

“Kao da u 2012. postoji jedan trend, ne samo zadržavanja, nego i oporavka kvalitete i količine. I to je jedna razlika u odnosu na 2004. i 2012., odnosno 2008. godinu, kojoj smo se ponovo približili”, rekao je Skejić.

U fabrici postavljaju dodatnu proizvodnu liniju, kako bi povećali proizvodnju. Više od 90 posto montažnih kuća pravi se za izvoz.

U konačnici, pitanje izbora između montažne i klasične kuće, svodi se, kako kaže naš novinar, na pitanje imate li povjerenja prema novim tehnologijama ili volite da igrate na sigurno i da se držite stare dobro oprobane cigle.

Izvor: Al Jazeera