Oglasi

Monti: EU se boji Berlusconijevog povratka

Italijanski premijer kaže da bi izborna pobjeda njegovog prethodnika značila destabilizaciju eurozone.
Monti, bivši povjerenik Evropske komisije, u Briselu uživa dobar ugled među većinom evropskih čelnikaAFP/ Getty - Arhiva

Italijanski premijer Mario Monti izjavio je da se Evropska unija boji povratka Silvija Berlusconija, ako bivši premijer pobijedi na parlamentarnim izborima krajem ovog mjeseca, zbog njegovog lošeg utjecaja na zajedničku valutu euro.

"Berlusconi me razočarao, izostao je sa svih važnih događaja i izdao je liberalnu revoluciju. EU se boji njegovog povratka, jer joj je dosta bilo financijske nediscipline i nesposobnosti odlučivanja, što je prijetnja i eurozoni", rekao je za Monti za TV stanicu TgCom24, koja je u Berlusconijevom vlasništvu.

Monti, bivši povjerenik Evropske komisije, koji u Briselu uživa dobar ugled među većinom evropskih čelnika, zamijenio je Berlusconija u novembru 2011, na vrhuncu krize evropskih tržišta.

Berlusconi se morao povući i prepustiti mjesto Montijevoj stručnoj Vladi, koja je trebala pronaći odgovor na finansijske prijetnje Italiji.

Podrška evropskih partnera

Monti, koji na izborima 24. i 25. februara predvodi koaliciju centra, rekao je, također, da Evropska građanska stranka (EPP), Berlusconijeva "politička porodica" na nivou EU-a, "pokazuje da nas doista cijeni i da ne trpi Berlusconija".

Rekao je, ipak, da u zemlji želi prevladati "tradicionalnu podjelu lijevo-desno, koja nije uvijek najsretnija".

Monti, koji je 14. decembra prošle godine neočekivano pozvan na sastanak konzervativnih čelnika EPP-a, iako nije njen član, dobio je podršku evropskih partnera za sudjelovanje u predizbornoj utrci kao protivkandidat Silviju Berlusconiju.

Berlusconi (76) veliki dio svoje predizborne kampanje gradi na populističkim napadima na EU, euro i ulogu Njemačke na evropskom planu. Montijeve kritike su odmah potaknule odgovor Berlusconijevih pristalica.

"Monti misli da se EU boji povratka Silvija Berlusconija. Mogu mu reći da se Italija boji Montijevog povratka", uzvratio je Gianfranco Rotondi, bivši ministar u Berlusconijevoj vladi.

Izvor: Agencije