Oglasi

Monti na čelu nove koalicije na izborima

Monti je kazao u petak da će se njegova koalicija zvati S Montijem za Italiju.
Anketa koju je proveo institut Tecne pokazala je da će Montijeva koalicija vjerovatno privući jedva nešto više od 12 posto birača

Talijanski premijer Mario Monti izjavio je u petak da će na parlamentarne izbore u februaru izaći na čelu nove centrističke koalicije "S Montijem za Italiju" kojoj trenutno ispitivanja javnog mišljenja daju jedva nešto više od 12 posto glasova na predstojećim izborima.

Monti (69), bivši povjerenik Evropske komisije koji je zamijenio na dužnosti premijera Silvija Berlusconija u novembru 2011. kada se Italija borila da izbjegne finansijsku krizu, najavio je prošle sedmice da će se kandidirati za drugi mandat.

Ispitivanja javnog mnijenja

Monti je kazao u petak da će se njegova koalicija zvati "S Montijem za Italiju".

"Nadam se da će (novi koalicija) pomoći u poboljšanju politike i da će probuditi interes onih Talijana koji su okrenuli leđa politici da se ponovno aktivno uključe u javne poslove", rekao je Monti.

Prema ispitivanjima javnih mišljenja, do 50 posto birača planira biti suzdržano ili još nije odlučilo kome će dati svoj glas na izborima 24. i 25. februara.

Anketa koju je proveo institut Tecne pokazala je da će Montijeva koalicija vjerovatno privući jedva nešto više od 12 posto birača te da zaostaje za Demokratskom strankom (PD) Piera Luigija Bersanija te Berlusconijevom strankom Narod slobode (PDL).

Izvor: Agencije