Monttu poništena presuda za genocid

U periodu Monttove vlasti masakrirane su hiljade domorodačkih seljana Maja, za koje se sumnjalo da pomažu ljevičarskim pobunjenicima (Reuters)

Ustavni sud Gvatemale poništio je presudu od 10. maja, kojom je bivši diktator Efrain Rios Montt bio proglašen krivim za genocid i zločine protiv čovječnosti tokom najkrvavije faze 36-godišnjeg građanskog rata u zemlji i osuđen na 80 godina zatvora.

Ustavni sud je odredio da se proces protiv Riosa Montta vrati na stanje od 19. aprila, kada je jedan od sudaca suspendirao proces zbog spora u vezi s nadležnošću sudaca.

Ustavni sud smatra da odbijanje njegovih zahtjeva za izuzećem nekih sudaca nije bilo u skladu s procedurom. Nije jasno kada bi se suđenje moglo nastaviti.

Ubistva domorodaca

Rios Montt (86) preuzeo je vlast u Gvatemali državnim udarom 1982. godine. Optužen je za provedbu politike “spaljene zemlje” u kojoj su njegovi vojnici masakrirali hiljade domorodačkih seljana Maja, za koje se sumnjalo da pomažu ljevičarskim pobunjenicima.

On je na suđenju tvrdio da je nedužan.

Tužioci su naveli da su se pripadnici gvatemalskih snaga sigurnosti tokom vladavine Rios Montta 1982. i 1983. “koristili silovanjima, mučenjima i podmetanjima požara kako bi ‘oslobodili’ Gvatemalu od ljevičarskih pobunjenika”.

Period vladavine Rios Montta najkrvavije je razdoblje u građanskom ratu u Gvatemali, koji je trajao od 1960. do 1996. i u kojem je ubijeno 250.000 ljudi.

Izvor: Agencije