Oglasi

Moody’s predviđa mračnu budućnost Evrope

Agencija dala negativnu prognozu Velikoj Britaniji Francuskoj i Austriji, te smanjila rejting šest članica EU zbog krize.
Britanija ne može izbjegavati rješavanje pitanja svog duga, tvrdi ministar finansija George OsborneAFP

Agencija za kreditni rejting Moody’s upozorila je da bi mogla smanjiti kreditini rejting “trostrukog A minus” Francuskoj, Velikoj Britaniji i Austriji, dok je umanjila ocjenu za šest članica Evropske unije, među kojima su Italija, Španija i Portugal, zbog sve većeg rizika od evropske dužničke krize.

U saopćenju američke kreditne agencije navodi se da je izražena zabrinutost o sposobnost Evrope u provođenje reformi neophodnih kao odgovor na krizu, te zbog obezbijeđenih sredstava za borbu protiv nje.

Agencija ističe da bi i slaba ekonomija regiona mogla narušiti mjere štednje koje su preduzele vlade za popravak svojih finansija.

Kreditni pritisci

Moody’s  je saopćio da je promijenjena perspektiva za rejtinge Francuske, Velike Britanije i Austrije na negativno zbog "određenog broja kreditnih pritisaka koji će pogoršati osjetljivost uravnoteženosti budžeta ovih država".

Njemački rejting opisan je kao odgovorajući i potvrđen je status "trostrukog A minus" Evropskog fonda za stabilizaciju (EFSF).

Agencija je za jedan podjeljak smanjila rejtinge Italije, Portugala, Slovačke, Slovenije i Malte, dok je  ocjena Španije smanjena za dva podjeljka.

"Obim smanjenja rejtinga ograničen je zbog posvećenosti evropskih vlasti očuvanju monetarne unije i provođenja svake vrste reformi neophodnih za povratak povjerenja tržišta", navodi Moody’s.

Stav Velike Britanije

Vrijednost eura i funte su u padu nakon objave kreditne agencije. Euro je pao za 0,2 posto na nešto više od 1,3 dolara, dok je funta pala 0,4 posto na  1,5 dolara.

Nakon smanjenja rejtinga, ministar finansija Velike Britanije George Osborne kazao je da će Britanija održati svoje obećanje da sreže ogromni budžetski deficit.

“Ovo je dokaz da, u trenutnoj globalnoj situaciji, Britanija ne može izbjegavati rješavanje pitanja svog duga”, kazao je Osborne.

“Moody's je jasno kazao da samo vladina “potrebna fiskalna konsolidacija” sprečava smanjenje rejtinga. Ovo je poziv na buđenje bilo kome ko misli da Britanija može izbjeći suočavanje sa svojim dugovima”.

Izvor: Agencije