Moody's smanjio prognozu Hrvatske

Agencija Moody's ostavila je kreditni rejting Hrvatske nepromijenjen za zaduživanje u lokalnoj i inostranoj valuti, ali je njegovu prognozu smanjila sa stabilne na negativnu. Hrvatski ministar finansija Slavko Linić priznao je da je potez Moody'sa zabrinjavajući.

Ova je loša vijest za Hrvatsku stigla dan nakon što je Državni zavod za statistiku objavio da je Hrvatska u recesiji.

Usprkos recesiji, Tvornica olovaka Zagreb (TOZ) prošlu je godinu završila s oko 133 miliona eura dobiti. U njoj je zaposleno 107 ljudi i nije im lako, kazao je predsjednik Nadzornog odbora kompanije Nenad Marković.

Problem nelikvidnost

„Usmjerili smo se na izvoz, prije svega na Tursku i tržišta regije. Smanjili smo obveze prema bankama i dobavljačima, ali smo iscrpljeniji nego ikad zbog konzervativne politike polovnih banaka u plasiranju sredstava, a osnovi je problem u državi nelikvidnost“, navodi on.

Novinarka Al Jazeere iz Zagreba Ivana Brkić kaže kako je ova hrvatska tvornica svijetli primjer.

„Hrvatsko gospodarsko posljednjih godina bilježi samo minuse. U vladi procjenjuju da su tisuće tvrtki stavile ključ u bravu, te da je oko 160.000 radnih mjesta izgubljeno“, kaže Brkić.

Dok vlada Hrvatske za ovu godinu planira rast bruto domaćeg proizvoda od 0,8 posto, hladan tuš stigao je u četvrtak iz Zavoda za statistiku.

U prvom kvartalu, u odnosu na isto razdoblje lani, BDP je pao za 1,3 posto. Dan poslije, Moody's je ostavio Hrvatskoj isti kreditni rejting, ali je smanjio njegovu prognozu sa stabilne na negativnu.

„Ja razumijem potrebu novinara da stalno nešto bude negativno, ali to je najbolja ocjena za neku tranzicijsku zemlju“, smatra ministar gospodarstva Radimir Čačić.

Od zemalja regije, Srbija bilježi isti pad BDP-a kao i Hrvatska. Za BiH, Evropska banka za obnovu i razvoj predvidjela je rast od 0,6 posto, a za Crnu Goru 1,9 posto.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca traže reforme, kako bi se preokrenuli negativni trendovi. Ali, nisu previše optimistični.

„Ovo je ono što se moglo naslutiti da će se dogoditi i ono što se moglo očekivati, jer ovo je na kraju račun svega našeg nečinjenja svih ovih 18 godina od završetka rata na ovamo“, rekao je Ivan Miloloža iz udruge.

Najteže u Grčkoj

Od zemalja EU, Slovenija bilježi pad BDP-a od 0,2 posto. Najteže je u Grčkoj, a najbolje u Latviji, koja ima rast od 5,5 posto.

Uprkos lošim hrvatskim podacima, predsjednik Uprave Hrvatskog telekoma i čelnik Vijeća za konkurentnost Ivica Mudrinić vjeruje da će ova vlada preokrenuti trend.

„Mislim da je vrlo bitno što prije naznačiti da će vlada promijeniti svoj odnos i da će na neki način fleksibilizirati radno zakonodavstvo, potaknuti ulaganja i započeti ključne reforme u javnom sektoru“, kazao je.

A to znači otkaze u javnim poduzećima, ali i rezanje prava državnim i javnim službenicima. Za razliku do njih, privatni sektor bi to odmah potpisao.

Izvor: Agencije