Moody's snizio kreditni rejting Francuske

Agencija Moody's snizila je najviši kreditni rejting Francuske ‘AAA’ za jedan nivo, na ‘Aa1’, zadržavši ujedno negativnu prognozu s obzirom na strukturne probleme u privredi i izloženost krizi u eurozoni.

Time se Moody's pridružio agenciji Standard&Poor's, koja je isto učinila u januaru. Fitch zasad nije promijenio rejting druge po veličini privrede eurozone.

Moody's je signalizirao da bi kreditni rejting Francuske mogao dodatno sniziti u srednjoročnoj perspektivi.

U agenciji ukazuju na brojne strukturne probleme u francuskoj privredi koji otežavaju uspješno konkuriranje na međunarodnoj razini.

Vlada bi se u budućnosti mogla suočiti s fiskalnim problemima, a izložena je i mogućim zahtjevima za pomoć partnerima u eurozoni, ističu u saopćenju.

Slabo provođenje reformi

Uvaživši planove reformi koje je francuska Vlada najavila, u Moody'su, ipak, upozoravaju na to da su rezultati Pariza u provođenju takvih planova u protekle dvije decenije bili prilično slabi.

Odluka o sniženju rejtinga temelji se u prvom redu na rizicima po rast francuske privrede, a stoga i po državne finansije, koje predstavljaju tvrdokorni strukturni izazovi.

“Oni uključuju kruta tržišta rada i usluga i nizak nivo inovacija i postepeno, ali kontinuirano smanjuju konkurentnost Francuske i postupno nagrizaju njezinu izvozno orijentiranu industrijsku bazu.”

Francuske fiskalne perspektive dodatno pomućuju prigušena domaća i vanjska potražnja, a u Moody'su upozoravaju i na to da bi se Pariz mogao suočiti sa zahtjevima za pomoć partnerima u eurozoni posredstvom Evropskog stabilizacijskog fonda (ESM).

“Francuska je nesrazmjerno izložena rubnim evropskim zemljama poput Italije kroz trgovinske veze i bankovni sistem”, tumače u agenciji Moody's.

Zaključuju stoga da se “smanjuje mogućnost predviđanja u kojoj će mjeri Francuska biti otporna na buduće šokove u eurozoni”.

Francuski ministar finansija Pierre Moscovici je izjavio da sniženje rejtinga predstavlja “osudu prethodne uprave”, što se odnosi na prethodnu vladu i dodao da će to novu Vladu na čelu sa predsjednikom Francisom Hollandeom navesti da “brzo provede” reforme koje su već najavljene.

Izvor: Agencije