Oglasi

Moon: BiH mora odmah riješiti korupciju

Korupcija je veliki problem BiH i građani trebaju biti aktivni, a ne samo sjediti i žaliti se, kaže ambasador SAD-a u Sarajevu Patrick Moon.

Aktuelna politička kriza u Bosni i Hercegovini, kao i eskalacija konfIikta između političara na državnom i federalnom nivou, prouzrokovani pokušajem reorganizacije vlade, doveli su do ukupne političke stagnacije.

Mnogi analitičari smatraju da su političari u BiH izgubili mjeru i osjećaj prema demokratskim principima i pravilima kakva važe u evropskim zemljama.

Nevladine organizacije su oštro reagirale na Sporazum šestorke o izmjenama pojedinih zakona  (Izborni zakon, Zakon o sukobu interesa, Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, Zakon o državnoj službi).

Na pitanje da li je prihvatljivo da ti zakoni, bez javne rasprave i na osnovu dogovora šestorice ljudi budu upućeni u parlamentarnu proceduru, američki ambasador u BiH Patrick Moon kazuje za Al Jazeeru:

Javni komentari

„Slažemo se da su javni komentari pozitivna stvar, jer to stvar demokratije. Jako je važno da EU ima stav o tome, s obzirom na proces pristupanja. Nadam se da će Parlament i Vijeće ministar uzeti to u obzir.“

On je naglasio da postoje brojna pitanja koja državna vlast treba riješiti.

Ambasador Moon je na svom blogu napisao "dosta je", misleći na korupciju u BiH.

Na pitanje da li je to poziv građanima BiH, ili će i on primijeniti metode u tom pogledu, Moon odgovara:

„Mislim da je to kombinacija, građani trebaju liderima govoriti šta očekuju u borbi protiv korupcije. Ne trebaju samo sjediti i žaliti se. Korupcija je veliki problem BiH i mora se riješiti odmah.“

Bosna i Hercegovina ne ostvaruje napredak koji međunarodna zajednica želi vidjeti, upozorio je nedavno Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH - tijela uspostavljenog kao međunarodni nadzor provođenja mirovnog procesa.  Očekuju promjene nabolje.

Novi list

„Prerano je reći da smo okrenuli novi list. Međutim, s konačnim završetkom aktivnosti na reorganizaciji vladajućih struktura na državnom nivou, očekujemo da vidimo napredak", kaže Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH.

Ipak, političke turbulencije u Bosni i Hercegovini nastavljaju se nesmanjenom žestinom, posebno u Federaciji BiH. U skladu sa novom parlamentarnom većinom, federalni  premijer BiH Nermin Nikšić traži od predsjednika entiteta Živka Budimira da razriješi dužnosti ministre iz stranaka koje su prešle u opoziciju.

I Nikšić i Budimir saglasni su da sve treba biti po zakonu.

 „Ustav je tu jasan. Na prijedlog premijera, predsjednik Federacije donosi odluku o smjeni ministara", kaže Nikšić.

 „Sve ono što ću uraditi biće kao i do sada, u skladu sa Ustavom", navodi  Budimir.

No, predsjednik Federacije još nije potpisao smjenu ministara koju mu je dostavio premijer Nikšić. Kaže da je ta odluka jako delikatna i zahtijeva vremena.

Ukoliko smjena ne bude potpisana, iz Socijaldemokratske partije (SDP) najavljuju dalje političke korake.

 „Onda imamo apsolutnu blokadu. Mi nastavljamo s procesom prikupljanja podrške za smjenu gospodina Budimira, jer on, ako odbaci taj zahtjev, krši ustav Federacije", kazuje Jasenko Selimović iz SDP-a.

U međuvremenu, poslanički klubovi Stranke demokratske akcije, Narodne stranke Radom za boljitak, Hrvatske stranke prava u Predstavničkom domu entitetskog Parlamenta  uputili su zajedno zahtjev predsjedniku Federacije da razriješi dužnosti premijera  Nikšića, jer mijenja više od 50 posto svog kabineta.

 „Prije svega, Nermin Nikšić, aktuelni premijer, treba vratiti mandat u Predstavnički dom parlamenta FBiH.  Za njegov izbor su glasali poslanici SDA, HSP-a i NSRZB-a. I nekorektno je sada raditi na rekonstrukciji vlade, a da se pri tome ne vidi da li ima podršku tih političkih stranaka", ističe Adil Osmanović iz SDA.

Uzaludni apeli

Blokada rada federalne Vlade, a time i Parlamenta ovog entiteta se nastavlja, javlja reporter Al Jazeere Sanel Kajan.

Uzaludni su apeli koji dolaze iz Evropske unije. Uzaludne su i kritike na račun bosanskohercegovačkih političara da se pomaknu sa mrtve tačke i počnu ispunjavati evropske obaveze.

Istovremeno, vladajuće politike su državi oduzele nadležnosti, a umjesto vlade i parlamenta, zakoni se dogovaraju na njihovim sastancima u restoranima i kafanama širom Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera