Moon: Denuklearizacija Korejskog poluotoka je put ka miru

Denuklearizacija Korejskoga poluotoka je “put prema miru i naš cilj”, izjavio je u srijedu južnokorejski predsjednik Moon Jae-In, dan nakon susreta predstavnika Južne i Sjeverne Koreje, prenose agencije.

“Moramo nastaviti napore kako bi se Zimske olimpijske igre održale u miru”, izjavio je on na konferenciji za novinare.

“Moramo miroljubivo riješiti sjevernokorejsko nuklearno pitanje”, dodao je Moon.

Sjeverna Koreja najavila je u utorak kako će poslati delegaciju na Zimske olimpijske igre koje će biti održane u februaru u južnokorejskom Pyeongchangu.

Predsjednik Južne Koreje rekao je kako je spreman na sastanak sa sjevernokorejskim čelnicima ostvare li se uvjeti za to.

“U dobrim uvjetima, mogu učestvovati na bilo kakvom samitu”, rekao je Moon na drugoj konferenciji za novinare koju je održao nakon dolaska na vlast u maju prošle godine.

Oštre američke mjere

“Ali, to neće biti načelan sastanak. Da bi se održao sastanak na vrhu, moraju se stvoriti dobri uvjeti i garantirati neki rezultati.”

Predsjednik lijevog centra uvijek je bio naklonjen dijalogu sa Sjevernom Korejom, razilazeći se tako s vrlo čvrstim stavovima bivše predsjednice, konzervativke Park Geun-Hye.

Sjedinjene Američke Države planiraju, međutim, oštre mjere prema Sjevernoj Koreji, ističući kako denuklearizacija mora biti preduvjet za bilo kakve pregovore.

“Ne razlikujemo se u mišljenju sa SAD-om”, izjavio je Moon.

“Sjedinjene Američke Države u potpunosti su podržavale međukorejske razgovore i izrazile nadu da pridonose rješavanju sjevernokorejskoga nuklearnog pitanja”, rekao je južnokorejski predsjednik.

Izvor: Al Jazeera i agencije