Moon: Korupcija je najveći problem u BiH

Ukoliko želimo da BiH bude potpuno integrirana u EU i NATO, građani moraju govoriti o korupciji, kazao je Moon (Fena)

Korupcija je glavni problem u Bosni i Hercegovini i od velike je važnosti da građani jasno kažu političkim liderima da više ne žele korupciju u vlasti, izjavio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patrick Moon.

“Ukoliko želimo da BiH bude potpuno integrirana u Evropsku uniju (EU) i NATO, građani moraju govoriti o korupciji i učiniti sve da ona bude dio prošlosti”, rekao je Moon u izjavi novinarima nakon razgovora s predstavnicima Transparency International  BiH (TI BiH).

On je rekao da je sve političke lidere u BiH tokom razgovora podsjetio da govore o korupciji kako bi pokazali svojim glasačima da je korupcija problem protiv kojeg će se boriti. 

“SAD su spremne da pomognu BiH u izgradnji bolje, prosperitetnije i demokratskije zemlje, da se približi evropskim institucijama i da postane članica Evropske unije i NATO-a”, rekao je Moon. 

Preuzeti odgovornost

Podsjetio je i da su SAD kroz svoju agenciju USAID pokrenule projekat “Antikorupcijske mreže u BiH/ACCOUNT” s ciljem da se privuče pažnja na problem korupcije, te stoga vjeruje i da će time stimulirati građane da naglas govore o korupciji. 

Za TI BiH je kazao da su važan element organizacije u borbi protiv korupcije.

Izvršni direktor TI BiH Srđan Blagovčanin istakao je da volja za borbu protiv korupcije ne treba samo dolaziti od političkih lidera u BiH, već i da građani i organizacije civilnog društva trebaju preuzeti odgovornost po tom pitanju. 

“Mislim da kombinacija uslovljavanja i jasnih kriterija koji će dolaziti iz Brisela, uz sasvim jasne zahtjeve građana i organizacija civilnog društva u BiH, mogu rezultirati napretku u borbi protiv korupcije”, rekao je Blagovčanin. 

Po istraživanjima ove nevladine organizacije, BiH je i dalje zemlja s najvećom stopom korupcije u regiji. 

Izvor: Agencije