Oglasi

Moon: Moguće i izručenje Jašarevića SAD-u

Fojnica i Ahmetspahić oslobođeni zbog nedostatka dokaza o napadu na Ambasadu SAD-a u Sarajevu u oktobru 2011.

Sud Bosne i Hercegovine nepravomoćno je u četvrtak osudio Mevlida Jašarevića na 18 godina zatvora zbog napada na Američku ambasadu u Sarajevu u oktobru 2011.

Njegovi pomagači Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić oslobođeni su optužbi zbog nedostatka dokaza, javlja Anadolija.

Amabasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Patrick S. Moon pozdravio je u četvrtak presudu Suda BiH u predmetu Mevlid Jašarević i drugi.

"Siguran sam da ćemo i mi i bh. Tužiteljstvo pažljivo razmotriti presudu da vidimo da li bi bilo uredu poduzimati neke dodatne korake", kazao je ambasador Moon u izjavi za medije datoj u povodu spomenute presude.

Na novinarski upit o tome da li je protiv Jašarevića podignuta optužnica u SAD-u, Moon je odgovorio potvrdno, podsjećajući da su SAD izdale optužnicu nakon što su to učinile vlasti BiH, te da je to rezultat bliske saradnje s bh. vlastima.

Naglasio je da će saradnja s bh. vlastima biti nastavljena u vezi sa svim aspektima spomenutog slučaja, te da SAD imaju puno povjerenje u pravosuđe BiH.

Odgovarajući na dodatni upit ima li ikakve mogućnosti da prvooptuženi Jašarević bude izručen SAD-u i da odgovara pred američkim sudom, Moon je kazao da ta mogućnost ostaje otvorena, ali da odluka u vezi s tim nije donesena.

Nije zatražena ekstradicija

Precizirao je da je Jašarević u SAD-u optužen za napad na  imovinu i zvaničnike američke Vlade, te da SAD nisu tražile ekstradiciju u ovom slučaju, niti su donijele odluku u vezi s tim.

Sud BiH potvrdio je 25. aprila optužnicu u predmetu Mevlid Jašarević i drugi.

Sva trojica su bili optuženi za organiziranje terorističke grupe, u vezi s krivičnim djelom terorizam.

Maksimalna zaprijećena kazna za ovo krivično djelo po bh. zakonu je 20 godina zatvora.

U napadu je teško ranjen jedan policajac angažiran na osiguranju Ambasade SAD-a. 

Jašarević je 28. oktobra prošle godine iz kalašnjikova pucao na zgradu Ambasade SAD-a u Sarajevu. Tokom 50 minuta ispalio je 105 metaka iz automatske puške, dok je grad bio u blokadi do 21 sat.

Sva trojica su bila optužena da su planirali teroristički čin, čiji je cilj bio natjerati vlasti Bosne i Hecegovine i zapadnih zemalja na povlačenje njihovih vojnika iz mirovine misije u Afganistanu.

Optuženi su u maju kazali da se ne osjećaju krivim ni po jednoj tački optužnice.

Jašarević je, na iznošenju završnih riječi 3. decembra, rekao da osuda Suda Bosne i Hercegovine "neće spriječiti nekog drugog da učini isto što i on".

Iskazi 39 svjedoka i vještaka

Istakao je da se kaje za svaku osobu koja je tog dana bila uplašena, ističući da će "ovakvih napada biti dok Amerikanci ubijaju muslimane".

"Amerikanci koji ubijaju u Iraku izdaju knjige o svojim djelima, a niko ih ne kažnjava što ubiju 200 ljudi, niti neko od njih traži da se kaju za počinjeno", rekao je tada Jašarević.

Jašarević je državljanin Srbije, dok su Fojnica i Ahmetspahić državljani BiH.

Odgovornost optuženih u prvostepenom postupku dokazivano je iskazima 39 svjedoka i vještaka, te kroz više od 100 materijalnih dokaza.

Izvori: Al Jazeera i agencije