Moon poziva Sjevernu Koreju i SAD na denuklearizaciju

Ako vođe ne poštuju obećanje koje su dali pred međunarodnom zajednicom, bit će predmet teške osude, rekao je Moon Jae-in (EPA)

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in pozvao je Severnu Koreju i Sjedinjene Američke Države da krenu napred u ostvarenju sporazuma o okončanju nuklearnog programa Pjongjanga, dok nedostatak čvrstih koraka dovodi u pitanje njihovu predanost vlastitim obećanjima.

“Ako predsednik [Severne Koreje] Kim [Jong-un] održi obećanje o denuklearizaciji, moći će zemlju da vodi u napredak”, rekao je Moon u govoru tokom posete Singapuru.

“Taj put nikad nije lagan, no ako se dogovori sklopljeni na samitu budu iskreno primenjivali, cilj može biti postignut”, dodao je govoreći o Kimovom istorijskom sastanku s američkim predsednikom Donaldom Trumpom pre mesec dana.

‘Dobre šanse za pozitivno rješenje’

“Bude li Severna Koreja konkretnija u sprovođenju denuklearizacije te ako Južna Koreja i SAD brzo preduzmu sveobuhvatne odgovarajuće mere, ceo će se proces ubrzati”, kazao je.

Dvojica čelnika na samitu u Singapuru su obećala da će raditi u smeru potpune denuklearizacije Korejskog poluostrva i ublažiti napetosti između svojih zemalja, koje su tehnički još u ratu, jer Korejski rat 1950-53. nije završen mirovnim sporazumom, nego primirjem.

Pjongjang, međutim, od 12. juna nije pokazao ikakav znak konkretne akcije u uklanjanju svog nuklearnog programa, zbog kojeg su nametnute brojne međunarodne sankcije toj osiromašenoj zemlji.

Trump je u četvrtak ipak pozdravio “veliki napredak” nakon objave Kimove napomene 6. juna da bi njihovi napori  mogli da otvore “novu budućnost” između njihovih dveju zemalja.

Moon je kazao kako veruje da će Trump i Kim uspeti u obećanju koje su dali međunarodnoj zajednici.

“Ako vođe ne poštuju obećanje koje su dali pred međunarodnom zajednicom, biće predmet teške osude”, rekao je.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres izjavio je da će biti mnogo trzavica u razgovorima o denuklearizaciji između SAD i Severne Koreje, ali je naglasio da smatra da postoje “veoma dobre mogućnosti” da dijalog dovede do “pozitivnog rešenja”.

‘Bit će uspona i padova’

Obraćajući se na konferenciji za novinare, rekao je da je u interesu UN-a da podrži te napore, koji su ključni za globalni mir i bezbednost, prenosi AP.

On je naglasio da su sva tela UN-a na raspolaganju da pruže pomoć, uključujući nukleranu agenciju te organizacije.

“Ovo je složen proces. To su teški pregovori i verujem da će neizbežno biti nekih uspona i padova na tom putu. Moramo da istrajemo i zatražimo od svih zemalja u regionu da pomognu da se olakšaju stvari da postizanje sporazuma [o mirnoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva]”, kazao je Guterres.

Izvor: Agencije