Moon: Raketna proba Sjeverne Koreje prijetnja miru

U utorak ispaljena sjevernokorejska raketa je pala u more blizu Japana (AP)

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in nazvao je najnoviju raketnu probu Sjeverne Koreje “ozbiljnom prijetnjom” svjetskom miru i istakao potrebu za jačim sankcijama i pritiskom na Pjongjang kako bi se obeshrabrile “njegove nuklearne ambicije”.

On je na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost rekao kako Seul neće “sjediti i čekati” na provokacije Sjeverne Koreje i kako će raditi sa SAD-om na jačanju vlastite sigurnosti, prenosi AP.

Moon je kazao kako je Južna Koreja predvidjela posljednje lansiranje rakete Sjeverne Koreje i spremala se za njega.

ina je danas izrazila “ozbiljnu zabrinutost” nakon što je Severna Koreja ispalila interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) koja je sletela u blizini Japana.
Kina se nada da će sve strane postupati oprezno kako bi se sačuvali mir i stabilnost, izjavio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang na redovnoj konferenciji za novinare, prenosi Reuters.

Trump: Pobrinut ćemo se za situaciju

Kako se navodi, Južna Koreja je izvela vojnu vježbu samo nekoliko minuta nakon što je primijećena raketa lansirana iz pravca Sjeverne Koreje.

Američki predsjednik Donald Trump i japanski premijer Shinzo Abe dogovorili su se u utorak navečer da pojačaju odgovor na sjevernokorejski raketni program i pozovu Kinu da učini više, izjavio je glasnogovornik japanske Vlade Yasutoshi Nishimura.

Kako je rekao, Trump i Abe su se u telefonskom razgovoru složili da pojačaju “sposobnost zastrašivanja” protiv prijetnji Sjeverne Koreje, prenosi Reuters.

Oni su se saglasili da Kina mora imati veću ulogu u borbi protiv Sjeverne Koreje, a navodi se kako nisu razgovarali o vojnim opcijama protiv Pjongjanga.

Trump je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je lansiranje nešto za šta će se pobrinuti.

“To je situacija za koju ćemo se pobrinuti”, rekao je Trump, prenosi Reuters.

Kazao je da najnovije lansiranje rakete nije promijenilo pristup rješavanju problema sa Sjevernom Korejom.

Sjeverna Koreja ispalila je u utorak još jednu balističku raketu, prenosi Reuters, pozivajući se na južnokorejske izvore.

Raketa letjela 50 minuta

Prema vijesti koju je objavila agencija Yonhap, podrhtavanje se osjetilo sjeverno od glavnog grada Pjongjanga.

Raketa je pala u more blizu Japana, potvrdili su japanski zvaničnici, ali nisu naveli je li izazvala bilo kakvu štetu.

Japanska Vlada procijenila je kako je raketa letjela 50 minuta i pala u more u japanskom isključivom ekonomskom pojasu, prenio je Reuters, pozivajući se na japansku televiziju NHK.

Izvor: Agencije