Moon: Sankcije S.Koreji neće biti ublažene

'Prevencija nuklearne proliferacije ili moratorij ne može biti naš krajnji cilj', rekao je Moon (EPA)

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in izjavio je da sankcije te zemlje Sjevernoj Koreji neće biti ublažene zbog sastanka sa Pjongjangom.

“Gledajući novosti na Twitteru, vjerujem da je američki predsjednik Donald Trump pozitivan o rezultatima posjete delegacije Južne Koreje Sjevernoj Koreji. Ipak, ovo je samo početak, vjerujem da još nismo u situaciji da budemo optimistični”, rekao je Moon, prenosi Reuters.

Kako je rekao, cilj Južne Koreje je denuklearizacija Sjeverne Koreje, prenosi Tanjug.

“Prevencija nuklearne proliferacije ili moratorij ne može biti naš krajnji cilj”, rekao je Moon.

Šef Ureda nacionalne sigurnosti Južne Koreje Chung Eui-yong u četvrtak će otputovati u posjetu Washingtonu kako bi vlastima Sjedinjenih Američkih Država (SAD) prenio tajne poruke koje im šalju vlasti Sjeverne Koreje, prenosi Anadolija.

Tajne poruke

Ured južnokorejskog predsjednika Plava kuća potvrdio je kako Chung u četvrtak putuje u Washington s tajnim porukama.

Chung je u ponedjeljak predvodio delegaciju Južne Koreje u posjeti Pjongjangu tokom koje su se sastali i sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom.

U svojstvu specijalnog izaslanika južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina Chung je po povratku iz Sjeverne Koreje jučer saopćio niz dogovora koje je postigao u Pjongjangu.

Dogovoreno je da se narednog mjeseca održi samit lidera dvije Koreje, a vlasti Sjeverne Koreje izrazile su spremnost na dijalog i sa SAD-om i pokretanje procesa denuklearizacije Korejskog poluotoka.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres ohrabren je napretkom u najnovijim pregovorima između dvije Koreje i naglašava da je “nužno zaštititi trenutak i iskoristiti prilike koje su pružene za pronalaženje mirnog puta naprijed”, prenosi Tanjug.

Daljnji koraci

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric rekao je da “najnoviji razvoj događaja predstavlja dalje korake ka stvaranju osnove za povratak iskrenom dijalogu koji vodi do održivog mira i denuklearizacije Korejskog poluotoka”, prenosi AP.

On je istakao da je Guterres posebno ohrabren “saglasnošću da se uskoro održi samit te dvije zemlje kako bi se još više smanjile vojne tenzije i govorilo o denuklearizaciji u budućim pregovorima svih relevantnih strana”.

Dujarric je naglasio da je generalni sekretar ponovo istakao posvećenost UN-a “daljoj pomoći u ovom procesu sa relevantnim vladama”.

Izvor: Agencije