Moore u novom filmu usporedio Trumpa s Hitlerom

U ratu smo da dobijemo svoju zemlju nazad, poručio je Michael Moore (EPA)

Redatelj Michael Moore usporedio je američkog predsjednika Donalda Trumpa s Adolfom Hitlerom u svojem novom dokumentarnom filmu Fahrenheit 11/9, koji je svjetsku premijeru imao u Torontu, na Međunarodnom filmskom festivalu u četvrtak, javlja Reuters.

U dokumentarnom filmu se istražuje koje su snage pridonijele Trumpovoj izbornoj pobjedi u studenome 2016. godine te se povlače paralele s usponom Hitlera 1930-ih u Njemačkoj.

Bijela kuća zasad nije dostupna za komentar, navodi britanska agencija.

U filmu se, s jedne strane, preko videosnimaka Hitlerovih skupova stavljaju Trumpove riječi, kao povijesni govori o usponu jakog muškarca na poziciju moći.

Populistička obraćanja javnosti

“Istražujemo kako smo, do vraga, došli do ovog nereda i kako da se izvučemo. On je [Trump] prisutan već dulje vrijeme, a mi se već dugo ponašamo na isti način. Kad se osvrnete unazad, vidjet ćete kako su mu bili popločani putovi”, rekao je Moore novinarima uoči prikazivanja filma.

Novi film poziv je Amerikancima na akciju, kazao je Moore, koji je 2003. godine dobio Oscara za dokumentarac o oružanom nasilju Bowling for Columbine.

“U ratu smo da dobijemo svoju zemlju nazad. Svatko tko ne razumije da se to događa bit će gorko razočaran u rezultate onoga što će se dogoditi sljedećih nekoliko godina s Donaldom Trumpom”, dodao je Moore.

Fahrenheit 11/9 naziv je dobio prema ranim satima 9. studenoga 2016. godine, kad je republikanski kandidat Donald Trump službeno proglasio pobjedu nad kandidatkinjom Demokratske stranke Hillary Clinton.

Trumpovu pobjedu Moore u filmu objašnjava rasprostranjenom pretpostavkom da će Hillary Clinton pobijediti, interesima elita te američkim medijima, koji su prednost davali populističkim Trumpovim obraćanjima javnosti.

Premijera dokumentarca odvijala se isti tjedan u kojemu je The New York Times objavio anonimnu kolumnu čiji je autor opisao “tihi otpor” Trumpu unutar njegove administracije.

 

One-man show na Broadwayu

U članku su objavljeni dijelovi nove knjige novinara Boba Woodwarda, koji portretira Trumpa kao osobu sklonu impulsivnom donošenju odluka.

Premijera filma slijedi nakon Mooreova one-man showa na Broadwayu prošle godine, u kojem je, kroz satiričku optiku, govorio o Trumpu te poticao liberale da ogorčenost republikanskom političkom agendom preokrenu u otpor.

Film, također, obrađuje teme od masovne pucnjave u američkim školama do zagađenosti vode u Moorovu rodnom gradu Flintu, u Michigenu.

Na kraju premijere u Torontu, Moore se pojavio na pozornici u društvu učenika floridske škole, koji su vodili prosvjede za strožu kontrolu oružja.

Izvor: Agencije