Morales: SAD nadzire mailove Vlade Bolivije

Morales je američkom obavještajcu Snowdenu ponudio azil u svojoj zemlji (AFP)

Bolivijski predsjednik Evo Morales optužio je SAD da su provalile u elektronsku poštu činovnika vlade te južnoameričke države, dodajući da je on sam ugasio vlastiti nalog elektronske pošte.

“Obavještajni agenti SAD imaju pristup elektronskoj pošti najvišeg rukovodstva Bolivije”, rekao je Morales u subotu navečer.

Morales je rekao da je tu informaciju dobio od kolega na samitu Organizacije južnoameričkog zajedničkog tržišta u petak u glavnom gradu Urugvaja Montevideu, prenio je Itar-tass.

Savjet stručnjaka

“Oni se bave špijunažom, prate nas. To se radi kako bi osvojili naše prirodne resurse”, rekao je Morales.

Predsjednik Bolivije je, kako navodi agencija RIA Novosti, rekao da je od 2006. godine, kada je došao na vlast imao elektronsku poštu, ali da je po savjetu stručnjaka odustao od njegovog korištenja.

Agencije prenose i da je sličnu izjavu dao šef argentinske diplomatije Hektor Timerman.

Prema njegovim riječima, predmet međunarodne špijunaže postalo je više od stotinu aktivista opozicije, vlade i parlamenta Argentine, u čiju elektronsku prepisku je izvršen “upad”.

Agencija France presse navodi da Morales ima dugu historiju mučnih odnosa sa SAD-om, a da se podigla “diplomatska prašina” prošle sedmice kada su evropske vlasti preusmjerile njegov avion u Austriju iz Moskve zbog glasina da se u njemu nalazi odbjegli američki obavještajac Edward Snowden.

Snowden, koga SAD optužuju za špijunažu poslije iznošenja podataka o tajnim programima za nadzor komunikacija, nalazi se od 23. juna u tranzitnoj zoni međunarodnog aerodroma Šeremetjevo u Moskvi, gdje je doliteo iz Hongkonga.

Morales je ponovo izrazio spremnost da Snowdenu da azil, slijedeći sva “diplomatska pravila i međunarodne sporazume”.

“U njegovim izjavama nema ničeg kriminalnog”, rekao je Morales.

Snowden se u petak sastao sa ruskim aktivistima za ljudska prava, najavljujući kako će tražiti azil od Rusije, makar kao privremeno rješenje, prije nego što ode u Venecuelu, Boliviju ili Nikaragvu – tri zemlje koje su mu dosad ponudile azil.

Izvor: Agencije