Morawieck za jači istočni bok NATO-a, ruska ‘agresija’ traje

Istočni bok NATO-a treba ojačati, jer ruska agresivna politika, na žalost, nije okončana, tvrdi poljski premijer (EPA)

Poljski premijer Mateusz Morawiecki izjavio je u utorak da istočni bok NATO treba ojačati kao odgovor na rusku agresivnu politiku.

“Istočni bok NATO-a treba ojačati, jer ruska agresivna politika, na žalost, nije okončana”, rekao je on na konferenciji za novinare komentarišući sastanak američkog predsednika Donalda Trumpa i ruskog predsednika Vladimira Putina, preneo je Reuters.

“Ta agresija nije smanjena ni na koji način. Predsednik Tramp mora da je došao do istog zaključka”, kazao je premijer Poljske.

Mediji su nedavno objavili da je Varšava uputila predlog Pentagonu da u Poljskoj postavi stalnu američku vojnu bazu te da je u tom slučaju spremna da osigura logističku podršku, koja bi, procenjuje se, mogla da košta i do dve milijarde dolara.

Moskva spremna da odgovori

Poljsko Ministarstvo obrane potvrdilo je autentičnost tog dokumenta, nazvanog Predlog za stalno američko prisustvo u Poljskoj, nakon što je objavljen na internetu.

U dokumentu se zahteva stalna baza američke naoružane divizije u Poljskoj.

“Poljska Vlada je spremna da dodeli značajna sredstava, od 1,5 do dve milijarde dolara, jer je važno deliti teret odbrambenih troškova”, piše u dokumentu.

Moskva je poručila da je Rusija spremna da odgovori ukoliko se infrastruktura NATO-a direktno približi ruskim granicama te da takav potez ne bi doprineo stabilnosti i bezbednosti na kontinentu.

Izvor: Agencije