Morawiecki: Poljska neće moliti EU

Poljski premijer (lijevo) računa na podršku mađarskog kolege Orbana (desno), bez čijeg glasa nije moguće uvesti sankcije Poljskoj (EPA)

Novi poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je da Poljska nema nameru da “moljaka” Evropsku uniju da je ne kazni primenom Člana 7 Sporazuma o EU-u da je u Poljskoj ugrožena pravna država samo zato što Poljska sprovodi svoje reforme.

“Nisam molio nikoga da ne primeni Član 7 zato što mi nismo uopšte u Evropi da moljakamo i nikoga ne molimo za to da nam odobri reformu našeg pravosuđa”, rekao je oni za poljski Radio Šćećin.

Moravjecki je rekao da na samitu EU-a u Briselu krajem prošle sedmice niko nije krio da će Evropska komisija (EK) primeniti Član 7, poslednji korak u mehanizmu procene valjanosti pravne države u zemljama članicama, koji, ako se većina od 28 članica (22) na Savetu EU-a složi da je u Poljskoj ugrožena pravna država, može da rezultira čak i oduzimanjem prava glasa u Uniji.

Sejm i Senat poljskog parlamenta su usvojili dva poslednja zakona iz kontroverzne reforme pravosuđa koju su EK, Evropski parlament, Savet Evrope i njegova ekspertska nezavisna Venecijanska komisija, SAD i međunarodne organizacije označili kao napad na nezavisnost sudova u Poljskoj, a samim tim i na celo pravosuđe EU-a s obzirom na to da se presude poljskih sudova ne bi mogle da poštuju jer više neće biti nezavisne od izvršne vlasti.

Najavljene sankcije

Prva dva zakona reforme o opštim sudovima, koji daju velika ovlašćenja ministru pravde, istovremeno i generalnom tužiocu, poljski parlament je usvojio još početkom leta, ali je predsednik Andžej Duda pod pritiskom demonstracija stotina hiljada građana za slobodne i nezavisne sudove tada stavio veto na Zakon o Vrhovnom sudu i Državnom sudijskom savetu, a u septembru predložio nešto izmenjene zakone kao kompromis.

Dudini savetnici su tokom vikenda saopštili da je on zadovoljan jer ni amandmani koji su izmenili ta dva zakona tokom rasprave u parlamentu nisu suštinski promenili njegovu nameru da sudovi ne budu u rukama samo jedne, vladajuće partije i ministra pravde.

Ali za poljsku opoziciju, EU i međunarodne institucije to je nedovoljno i, prema njihovoj oceni, sudovi u Poljskoj gube nezavisnost od politike.

Evrokomesarka za pravosuđe, Čehinja Vera Jourova, uz podršku Nemačke i Francuske, želi da pripremi legislativne mogućnosti da ubuduće smanjenjem dotacija i novca iz evropskih fondova budu kažnjavane zemlje koje ne poštuju osnovne vrednosti EU-a i za koje se proceni da je u njima ugrožena pravna država i demokratija.

Poljska računa da neće zaista izgubiti pravo glasa u Uniji, jer bi za to bio potreban konsenzus svih članica, a mađarski premijer Viktor Orban je više puta najavio da bi njegova zemlja stavila veto na bilo kakve kazne Poljskoj.

Izvor: Agencije